sterowanie bez klawiatury
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
sterowanie bez klawiatury
witam
pytanie brzmi tak:
"gdzie mam szukać bloczków, które pozwolą mi napisać program wciskający za mnie klawisze?"
czyli w prostszy sposób pisząc:
"chce zeby komputer "nacisnał" sa ctrl+c i zeby sie coś skopiowało"
pytanie brzmi tak:
"gdzie mam szukać bloczków, które pozwolą mi napisać program wciskający za mnie klawisze?"
czyli w prostszy sposób pisząc:
"chce zeby komputer "nacisnał" sa ctrl+c i zeby sie coś skopiowało"
- wino
Re: sterowanie bez klawiatury
juz sie troche posunałem ale nie wiem dalej jak zrobić tak zeby komputer sam napisał
nie ma ktoś informacji gdzie można posiąść taka wiedze?
nie ma ktoś informacji gdzie można posiąść taka wiedze?
mala podpowiedz: sendmessage, postmessage z msdn'a
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
- wino
dziekuje za podopowiedz na pewno sie przyda
- wino
witam ponownie
wiec struktura sendmessage, a właściwie jego parametry sa proste do obsłuzenia za pomoca C, ale nie wiem jak zaimplementować zdarzenia WM_KEYDOWN i WM_KEYUP w LabVIEW?
wiec struktura sendmessage, a właściwie jego parametry sa proste do obsłuzenia za pomoca C, ale nie wiem jak zaimplementować zdarzenia WM_KEYDOWN i WM_KEYUP w LabVIEW?
kompilator c sie z nimi jest w stanie uporac bo ma pliki naglowkowe, my musimy wstawic wartosci liczbowe odpowiednio 100h i 101h.
Uprzedajac ew pytanko dodam jeszcze zeby wyslac cokolwiek do jakiegos okna nalezy miec do niego uchwyt -> FindWindow/ FindWindowEx. Podobnie jest z kontrolkami znajdujacymi sie w aplikacji tylko ze tam jest wiecej zabawy bo tam moga byc (i zazwyczaj sa) pozagniezdzane elementy (czy jak kolwiek sie to nazywa - informatycy nie bijcie ;) )
Uprzedajac ew pytanko dodam jeszcze zeby wyslac cokolwiek do jakiegos okna nalezy miec do niego uchwyt -> FindWindow/ FindWindowEx. Podobnie jest z kontrolkami znajdujacymi sie w aplikacji tylko ze tam jest wiecej zabawy bo tam moga byc (i zazwyczaj sa) pozagniezdzane elementy (czy jak kolwiek sie to nazywa - informatycy nie bijcie ;) )
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
- wino
spoko, spoko taki zielony to nie jestem, zeby nie zauważyć, że potrzebuje uchwytu do okna. 8)
w msdn'ie sa do tego odpowiednie funkcje czy metody(jak zwał tak zwał) do jego pozyskania.
dzienks za te dwa magiczne numerki!
poradziłem sobie w inny sposób. Wykorzystałem funkcje/metode keybd_event, w niej nie potrzebne sa te cudowne zdarzenia(WM_KEYDOWN czy KEYUP)
przetestuje to co napisałes, mam nadzieje ze bedzie działało równie dobrze
miłego
w msdn'ie sa do tego odpowiednie funkcje czy metody(jak zwał tak zwał) do jego pozyskania.
dzienks za te dwa magiczne numerki!
poradziłem sobie w inny sposób. Wykorzystałem funkcje/metode keybd_event, w niej nie potrzebne sa te cudowne zdarzenia(WM_KEYDOWN czy KEYUP)
przetestuje to co napisałes, mam nadzieje ze bedzie działało równie dobrze
miłego
- wino
witam
dziekuje za pomoc. Na razie stworzyłem system do symulacji naciśniecia konkretnych klawiszy(zaprogramowałem pare skrutów).
Problem został rozwiązany, ale dziękuje bardzo ta porada też na pewnos sie przyda
dziekuje za pomoc. Na razie stworzyłem system do symulacji naciśniecia konkretnych klawiszy(zaprogramowałem pare skrutów).
Problem został rozwiązany, ale dziękuje bardzo ta porada też na pewnos sie przyda