Witam wszystkich!
Mam wielką prosbe,Chciałbym zaprojektowac Multimedialny Multimetr w labView a nie bardzo wiem jak to zrobic,otoz jestem malo doswiadczonym uzytkownikiem labview i nie mam za bardzo koncepcji,a chodzi mi o pomiar podstawowych wielkosci jak prąd,napiecie,rezystancja,ktore by na panelu odzwierciedlily rzeczywisty multimetr.posiadam labView 7.0.Bede wdzieczny za pomoc i z gory dziekuje!
Badzo prosze o pomoc w zaprojektowaniu multimetru
Re: Badzo prosze o pomoc w zaprojektowaniu multimetru
Witam,
Czy mógłybyś przedstawić więcej informacji na temat tego multimetru?
Czy to ma być symulacja multimetra czy też będziesz podpięty pod jakieś urządzenie, które będzie zcztytwać dane wartości.
Podaj więcej szczegółów a postaram Ci się pomóc.
Pozdrawiam
Czy mógłybyś przedstawić więcej informacji na temat tego multimetru?
Czy to ma być symulacja multimetra czy też będziesz podpięty pod jakieś urządzenie, które będzie zcztytwać dane wartości.
Podaj więcej szczegółów a postaram Ci się pomóc.
Pozdrawiam
czesc conioo!
wiesz chodzi mi o symulacje multimetra,nie o pomiar zewnetrzny poprzez karte itp.Chociaz gdybym chcial zrobic tez pomiar temperatury to tu bylaby raczej potrzebna karta??chociaz??A jesli chodzi o symulacje to jest mozliwosc pomiaru(stałe/zmienne)tak jak w rzeczywistym multimetrze?
Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki!
wiesz chodzi mi o symulacje multimetra,nie o pomiar zewnetrzny poprzez karte itp.Chociaz gdybym chcial zrobic tez pomiar temperatury to tu bylaby raczej potrzebna karta??chociaz??A jesli chodzi o symulacje to jest mozliwosc pomiaru(stałe/zmienne)tak jak w rzeczywistym multimetrze?
Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki!
Według mnie wystarczy zasymulować jakiś sygnał np. z menu Functions: Programming-> Waveform-> Analog generation -> Waveform Generation - tam sa bloczki do generacji sygnałów. Możesz też uzyć do tego np. Express Vi - "Simulate Signal".
Do pomiaru służą natomiast: Programming-> Waveform-> Analog generation -> Waveform Measurements. Istnieje tam możliwość pomiaru amplitudy AC, składowej stalej. rms, częstotliwości itp.. Tu jest duże miejsce manewrów.
Jak nie wiesz do czego służy dany bloczek to jest help Ctrl+h. Naprawdę pomocny.
Pozdrawiam
Do pomiaru służą natomiast: Programming-> Waveform-> Analog generation -> Waveform Measurements. Istnieje tam możliwość pomiaru amplitudy AC, składowej stalej. rms, częstotliwości itp.. Tu jest duże miejsce manewrów.
Jak nie wiesz do czego służy dany bloczek to jest help Ctrl+h. Naprawdę pomocny.
Pozdrawiam