Badzo prosze o pomoc w zaprojektowaniu multimetru

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
slawo

Badzo prosze o pomoc w zaprojektowaniu multimetru

Post autor: slawo »

Witam wszystkich!
Mam wielką prosbe,Chciałbym zaprojektowac Multimedialny Multimetr w labView a nie bardzo wiem jak to zrobic,otoz jestem malo doswiadczonym uzytkownikiem labview i nie mam za bardzo koncepcji,a chodzi mi o pomiar podstawowych wielkosci jak prąd,napiecie,rezystancja,ktore by na panelu odzwierciedlily rzeczywisty multimetr.posiadam labView 7.0.Bede wdzieczny za pomoc i z gory dziekuje!
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Badzo prosze o pomoc w zaprojektowaniu multimetru

Post autor: conioo »

Witam,

Czy mógłybyś przedstawić więcej informacji na temat tego multimetru?
Czy to ma być symulacja multimetra czy też będziesz podpięty pod jakieś urządzenie, które będzie zcztytwać dane wartości.
Podaj więcej szczegółów a postaram Ci się pomóc.

Pozdrawiam
slawo

Post autor: slawo »

czesc conioo!
wiesz chodzi mi o symulacje multimetra,nie o pomiar zewnetrzny poprzez karte itp.Chociaz gdybym chcial zrobic tez pomiar temperatury to tu bylaby raczej potrzebna karta??chociaz??A jesli chodzi o symulacje to jest mozliwosc pomiaru(stałe/zmienne)tak jak w rzeczywistym multimetrze?
Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki!
Awatar użytkownika
conioo
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: conioo »

Według mnie wystarczy zasymulować jakiś sygnał np. z menu Functions: Programming-> Waveform-> Analog generation -> Waveform Generation - tam sa bloczki do generacji sygnałów. Możesz też uzyć do tego np. Express Vi - "Simulate Signal".
Do pomiaru służą natomiast: Programming-> Waveform-> Analog generation -> Waveform Measurements. Istnieje tam możliwość pomiaru amplitudy AC, składowej stalej. rms, częstotliwości itp.. Tu jest duże miejsce manewrów.
Jak nie wiesz do czego służy dany bloczek to jest help Ctrl+h. Naprawdę pomocny.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ