Labview a pamięć systemowa Windows...

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Gość

Labview a pamięć systemowa Windows...

Post autor: Gość »

:?: Czy to prawda, że aplikacja LabView może coraz więcej konsumować pamięci systemowej Windows, aż do zawieszenia komputera?
Gość

Re: Labview a pamięć systemowa Windows...

jak se tak program zrobisz to tak <lol>
Gość

A od czego to zależy tzn. wiem, że od napisania programu, ale na czym polega to "prawidłowe" napisanie programu. Czy są jakieś konkretne wskazówki, którymi należy się kierować, aby unikac takich sytuacji?
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

zawsze jak piszesz program musisz unikac takich sytuacji które nadmiernie beda korzystały z pamieci
to nie jest tylko i wylacznie cecha LabVIEW
trzeba unikac w miare mozliwości tworzenia za dużych tablic na których operujesz
ważniejsza kwestia jesy jednak staranie sie aby funkcje wykonywały sie jedna po drugiej. należy w taki sposób "łancuchowac VI" zeby wykonywaly sie jak juz wyzej napisalem jeden za drugim

i zawsze rób Timeout w petli jaki kolwiek ale to powoduje ze nie obciążasz procesora w dużym stopniu
Gość

Czy bez wiedzy programistycznej można uniknąć takich probelmów? Do tej pory stosowałem gotowe pakiety do projektowania systemów SCADA, w których tego typu sytuacje nigdy nie występowały.
Awatar użytkownika
progor

Post autor: progor »

bez wiedzy programistycznej można nie robić rażących błłedów, ale z optymalizacją kodu możesz mieć problemy. i przy rozbudowanym kodzie i tworzeniu niebotycznych macierzy i przechowywaniu w pamięci danych może zdażyć Ci się sytuacja że zabijesz system. są prezentacje, jak budować program aby wykorzystanie pamięci było najlepsze.
swoją drogą, korzysta ktoś z Request Deallocation? warte to to?
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Post autor: mgawlik »

korzystajac z okazji - ja tez mam pytanie
zalozmy, ze mam duza tablice, nastepnie, w sposob kaskadowy (za pomoca laczenia bloczkow), dokonuje na niej kolejno trzech operacji matematycznych i otrzymuje tablice wynikowa. czy tablice przejsciowe sa zachowywane w pamieci czy tylko tablica wejsciowa i wynikowa ? (przy zalozeniu, ze zadna z tablic przejsiowych nie jest wyswietlana na front panelu). i nastepna sprawa - czy mozna wymusic zwolnienie miejsca w pamieci (cos w rodzaju dispose) zajmowanego przez niepotrzebne juz dane ?
pytania maja zwiazek z przetwarzaniem macierzy rzutow w tomografii komputerowej. macierz wejsciowa o wymiarach 1000/1000 zawiera 32bitowe dane obrazu w postaci uwiklanej. przetwarzajac te macierz w kilku krokach otrzymujemy rozwiklana macierz skanu warstwy. operacje rozwiklywania nastepuja kolejno po sobie, a co za tym idzie, w n-tym kroku potrzebujemy tylko macirzy z n-1 kroku, wszystkie wczesniejsze sa juz zbedne.
ODPOWIEDZ