Labview a pamięć systemowa Windows...
Labview a pamięć systemowa Windows...
:?: Czy to prawda, że aplikacja LabView może coraz więcej konsumować pamięci systemowej Windows, aż do zawieszenia komputera?
Re: Labview a pamięć systemowa Windows...
jak se tak program zrobisz to tak <lol>
A od czego to zależy tzn. wiem, że od napisania programu, ale na czym polega to "prawidłowe" napisanie programu. Czy są jakieś konkretne wskazówki, którymi należy się kierować, aby unikac takich sytuacji?
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
zawsze jak piszesz program musisz unikac takich sytuacji które nadmiernie beda korzystały z pamieci
to nie jest tylko i wylacznie cecha LabVIEW
trzeba unikac w miare mozliwości tworzenia za dużych tablic na których operujesz
ważniejsza kwestia jesy jednak staranie sie aby funkcje wykonywały sie jedna po drugiej. należy w taki sposób "łancuchowac VI" zeby wykonywaly sie jak juz wyzej napisalem jeden za drugim
i zawsze rób Timeout w petli jaki kolwiek ale to powoduje ze nie obciążasz procesora w dużym stopniu
to nie jest tylko i wylacznie cecha LabVIEW
trzeba unikac w miare mozliwości tworzenia za dużych tablic na których operujesz
ważniejsza kwestia jesy jednak staranie sie aby funkcje wykonywały sie jedna po drugiej. należy w taki sposób "łancuchowac VI" zeby wykonywaly sie jak juz wyzej napisalem jeden za drugim
i zawsze rób Timeout w petli jaki kolwiek ale to powoduje ze nie obciążasz procesora w dużym stopniu
Czy bez wiedzy programistycznej można uniknąć takich probelmów? Do tej pory stosowałem gotowe pakiety do projektowania systemów SCADA, w których tego typu sytuacje nigdy nie występowały.
bez wiedzy programistycznej można nie robić rażących błłedów, ale z optymalizacją kodu możesz mieć problemy. i przy rozbudowanym kodzie i tworzeniu niebotycznych macierzy i przechowywaniu w pamięci danych może zdażyć Ci się sytuacja że zabijesz system. są prezentacje, jak budować program aby wykorzystanie pamięci było najlepsze.
swoją drogą, korzysta ktoś z Request Deallocation? warte to to?
swoją drogą, korzysta ktoś z Request Deallocation? warte to to?
korzystajac z okazji - ja tez mam pytanie
zalozmy, ze mam duza tablice, nastepnie, w sposob kaskadowy (za pomoca laczenia bloczkow), dokonuje na niej kolejno trzech operacji matematycznych i otrzymuje tablice wynikowa. czy tablice przejsciowe sa zachowywane w pamieci czy tylko tablica wejsciowa i wynikowa ? (przy zalozeniu, ze zadna z tablic przejsiowych nie jest wyswietlana na front panelu). i nastepna sprawa - czy mozna wymusic zwolnienie miejsca w pamieci (cos w rodzaju dispose) zajmowanego przez niepotrzebne juz dane ?
pytania maja zwiazek z przetwarzaniem macierzy rzutow w tomografii komputerowej. macierz wejsciowa o wymiarach 1000/1000 zawiera 32bitowe dane obrazu w postaci uwiklanej. przetwarzajac te macierz w kilku krokach otrzymujemy rozwiklana macierz skanu warstwy. operacje rozwiklywania nastepuja kolejno po sobie, a co za tym idzie, w n-tym kroku potrzebujemy tylko macirzy z n-1 kroku, wszystkie wczesniejsze sa juz zbedne.
zalozmy, ze mam duza tablice, nastepnie, w sposob kaskadowy (za pomoca laczenia bloczkow), dokonuje na niej kolejno trzech operacji matematycznych i otrzymuje tablice wynikowa. czy tablice przejsciowe sa zachowywane w pamieci czy tylko tablica wejsciowa i wynikowa ? (przy zalozeniu, ze zadna z tablic przejsiowych nie jest wyswietlana na front panelu). i nastepna sprawa - czy mozna wymusic zwolnienie miejsca w pamieci (cos w rodzaju dispose) zajmowanego przez niepotrzebne juz dane ?
pytania maja zwiazek z przetwarzaniem macierzy rzutow w tomografii komputerowej. macierz wejsciowa o wymiarach 1000/1000 zawiera 32bitowe dane obrazu w postaci uwiklanej. przetwarzajac te macierz w kilku krokach otrzymujemy rozwiklana macierz skanu warstwy. operacje rozwiklywania nastepuja kolejno po sobie, a co za tym idzie, w n-tym kroku potrzebujemy tylko macirzy z n-1 kroku, wszystkie wczesniejsze sa juz zbedne.