Po udanym nawiazaniu kontaktu po DDE z moimi czujnikami natknalem sie na kolejny problem.Przeszukujac forum znaslazlem cos co prawie do konca odpowiada moim potrzebom,jednakze nie do konca.
Na vi zamieszczonym w zalaczniku jest uklad gdzie po DDE jest odczytywana wartosc licznika (string). Chcialbym ilosc tych impulsow miec w imp/sek, czyli mam stan przed pomiarem, zliczam a w tym samym momencie uruchamia sie zegar na 1s, i koniec zliczen.Zaczerpnalem schemat do pomiaru czasu trwania operacji i prawie do kona sie to sprawdza z jednym malym niuansem;)
Po dojsciu pierwotnego wyniku do stanu aktualnego na rozniwy mam zero i w efekcie po kazdym zliczeniu i wyswietleniu pojawia sie zero, na ok 1s jest wynik a potem zero..znowu kolejne zliczenia i znowu zero..
Moje pytanie jest takie: jak zatrzymac te wyniki rozne od zera?Czy da sie to inaczej rozwiazac?
Przeszukalem forum i nie natknalem sie na rozwiazanie:(
Sam tez kombinuje,zreszta jak na tym vi widac,ale nie wiem jak na poczatek zatrzymac ,albo "wrzucic do innego worka" te poczatkowa wartosc. Licznik zwieksza caly czas swoja ilosc impulsow,nie zeruje sie po kazdym zliczeniu.Zeruje sie w momencie gdy zostanie odpiety od zasilania.
Niestety ta aplikacja serwera DDE nie umozliwia mi odczytow imp/sek:(
Dzieki z gory za pomoc!
PS.Uklad ma za zadania wskazywac ilosc opadow:)
Dla zainteresowanych: jeden impuls to x ml wody (jeszcze nie wiem ile,bo nie zmierzylem). Jak juz to bedzie,to beda wskazania ilosci opadow w ml/sek ,a lej na ktory bedzie padal deszcz chce zrobic na 0.5 m2
-->google i wpisac rain gauge
gimilin