Licznik impulsow/sekunde

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
gimilin

Licznik impulsow/sekunde

Post autor: gimilin »

Witam!
Po udanym nawiazaniu kontaktu po DDE z moimi czujnikami natknalem sie na kolejny problem.Przeszukujac forum znaslazlem cos co prawie do konca odpowiada moim potrzebom,jednakze nie do konca.
Na vi zamieszczonym w zalaczniku jest uklad gdzie po DDE jest odczytywana wartosc licznika (string). Chcialbym ilosc tych impulsow miec w imp/sek, czyli mam stan przed pomiarem, zliczam a w tym samym momencie uruchamia sie zegar na 1s, i koniec zliczen.Zaczerpnalem schemat do pomiaru czasu trwania operacji i prawie do kona sie to sprawdza z jednym malym niuansem;)
Po dojsciu pierwotnego wyniku do stanu aktualnego na rozniwy mam zero i w efekcie po kazdym zliczeniu i wyswietleniu pojawia sie zero, na ok 1s jest wynik a potem zero..znowu kolejne zliczenia i znowu zero..
Moje pytanie jest takie: jak zatrzymac te wyniki rozne od zera?Czy da sie to inaczej rozwiazac?
Przeszukalem forum i nie natknalem sie na rozwiazanie:(
Sam tez kombinuje,zreszta jak na tym vi widac,ale nie wiem jak na poczatek zatrzymac ,albo "wrzucic do innego worka" te poczatkowa wartosc. Licznik zwieksza caly czas swoja ilosc impulsow,nie zeruje sie po kazdym zliczeniu.Zeruje sie w momencie gdy zostanie odpiety od zasilania.
Niestety ta aplikacja serwera DDE nie umozliwia mi odczytow imp/sek:(
Dzieki z gory za pomoc!

PS.Uklad ma za zadania wskazywac ilosc opadow:)
Dla zainteresowanych: jeden impuls to x ml wody (jeszcze nie wiem ile,bo nie zmierzylem). Jak juz to bedzie,to beda wskazania ilosci opadow w ml/sek ,a lej na ktory bedzie padal deszcz chce zrobic na 0.5 m2
-->google i wpisac rain gauge :) stron mase wiec nie podaje.
gimilin
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Licznik impulsow/sekunde

Post autor: bogdani »

Witam

Przyjrzałem się chwilkę twojemu programikowi i trochę go zmieniłem.
Jeśli dobrze cię zrozumiałem to powinno być OK.
Nie sprawdzałem (nie robiłem symulacji), ale wg mnie powinno działać.

Pozdrawiam
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam
Również looknąłem na program. Może troche przekombinowalem i skomplikowałem, ale myślę, że jest to dość dobry sposób. Również nie testowałem, ale powinno wykonywać się dość dokładnie ze względu na strukturę programu + zastosowanie wait until next multiple - polecam help.
Ktoś mógłby się czepić, że można by użyć timowanej pętli - raczej nie poprawiłoby to dokładności ... nie wiem jak długo wykonuje Ci się funkcja czytania danej - podejrzewam ze szybko. Daj znać jak to dziala
PS. nie ma klastra błedu, nie poprawiałem panelu frontowego, to tylko zarys jak to mozna zrobić, choć troszkę przemyślany. AHA - można do tego dołożyć warunek zaproponowany przez bogdaniego
Pozdrawiam Pmaj
gimilin

Witam i dzieki za odpowiedzi.
:arrow: PMaj : na Twoim dziala jak u mnie:)
:arrow: bogdani : U Ciebie z kolei nie ma 0 tylko raz zliczony wynik raz max wartosc z licznika.

Problemu nadal sie nie pozbylem,ale doszedlem do wniosku,ze to nawet nie problem,omine to w inny sposob,te zera pomiedzy kolejnymi zliczeniami.Zrobie warunek ,zeby mi wyswietlal wyniki z danego czasu,z momentu pomiaru,ze w tej i tej sekundzie bylo tyle imp/sek i juz.
Zauwazylem natomiast inny problem.Pomiar powinien byc co 1s, a tak nie jest. Na oko liczac sa one co 4 sekundy.Nie wiem za bardzo gdzie jest tego przyczyna,pewnie cos z petlami nie tak..
Sam czas probkowania z ukladu elektronicznego jest bardzo maly i on nie wplywa na caly pomiar.
Jak (z sekundnikiem w reku) zadawalem kolejna wartosc impulsu, to w ciagu sekundy wyszlo mi ich 4,a robilem tylko 1 impuls. Nie wiem czy ten odstep jest staly. Podziele wynik koncowy przez 4 i zobaczymy.
Jak macie jakies inne propozycje to bardzo chetnie wyslucham.
gimilin
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam
Owszem ten program co napisalem gwarantuje jedynie czytanie co sekundę oraz - co istotne - liczenie tylko wówczas, gdy pobierzesz i wrzucisz do kolejki poprawną wartość. W miejscu gdzie wrzucasz do kolejki musisz w jakiś sposob filtrować wartości - nie ma innej rady jak pokombinować. Chodzi o to, ze w tym rozwiązaniu liczysz tylko wówczas gdy masz co ... dodawanie do kolejki moze być przy spełnieniu jakiegoś warunku (struktura case)
Pozdrawiam Pmaj
PS. To nie jest zbyt skomplikowany problem - wystarczy zrobić tak jak proponouje bogdani - jeżeli nie dziala do konca jak trzeba to mozna troche zmienić warunki.
gimilin

Zrobilem to tak.Pozbylem sie skoku na poczatku.Wszysto na warunku zrobione:) Wycialem tez zero z wykresu warunkiem.Wiecej puki co mi sie nie chce.
Zamierzam zrobic na skali X czas i date,albo date obok zeby bylo widac kiedy byl opad:) potem do do jakiegos pliczku i gotowe:)
Dzieki za pomoc raz jeszcze i oczywiscie nadal sa mile widziane inne pomysly:)
gimilin

ps. ..
tak mi przyszlo do glowy... da sie zapauzowac wykres jezeli nie jest spelniony warunek? tak by na wykresie byly tylko wyniki spelniajace okreslony warunek...?
dzieki:)
ODPOWIEDZ