Type Descriptor

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Type Descriptor

Post autor: jogurt_owocowy »

Witam.
W jaki sposób ze środka subvi'aja rozpoznać jakiego typu jest dana podłączona do jego wejścia? W szczególności chodzi mi o rozróżnienie pomiędzy typami uint8 i int16 więc jakoś sobie radzę przerabiając ją na tablicę booleanów i sprawdzając jej rozmiar, ale niezbyt to eleganckie.
W Property Node jest dostępna własność Type Descriptor zwracająca jakąś tablicę, ale jakoś nigdzie się nie mogę doczytać jak tą tablicę interpretować. W helpie piszą o tym dość lapidarnie. Coś mi się wydaje, że pytanie jest banalne i to ja mam jakieś zaćmienie, ale od godziny siedzę i nic mi do głowy nie przychodzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blamek

Re: Type Descriptor

Post autor: Blamek »

Wydaje mi sie to co wprowadzasz do subVIa jest konwertowane na typ terminala wewnatrz. W takim wypadku identyfikacje trzeba by przeprowadzic w nadrzednym vi'u i wprowadzic informacje o rozpoznanym typie do subVIa. Mozesz to zrobic albo posrednio za pomoca wlasciwosci data range, ktora okresla minimum i maksimum, albo bezposrednio za pomoca wlasciwosci representation - zwraca ona wartosc numeryczna pola enum okreslajacego dany typ (dokladnie takiego jak masz pod prawym klawiszem w podmenu representation).Czyli EXT = 0, DBL = 1, itd.
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
ODPOWIEDZ