Witam.
Oscyloskop Hantek DSO-2150.
Problem jest następujący.
Aplikacja dołączona do tego sprzętu nie rejestruje danych w czasie rzeczywistym, pozwala jednak na zapis 64k danych do pliku po włączeniu odpowiedniej funkcji.
Do oscyloskopu jest dołączony plik VI który pozwala na wyświetlenie panelu usera i wyświetlanie RT przez LabView.
link
Potrzebuje zapisywać do pliku w postaci tekstowej wartość odbieranego sygnału Y dla 2 kanałów.
Pytanie: Jak to zrobić ?
Widzę to tak.
Włączam aplikacje pod LV i oglądam co tam pokazuje mi oscyloskop.
Po wciśnięciu klawisza aplikacja zaczyna zapis do pliku w formie 3 kolumn.
1. numer kanału.
2. kolejna liczba porządkowa.
3. wartość sygnału.
rozdzielone np. przecinkami.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Proszę o podpowiedzi, dopiero uczę się LV, mam wersję Evaluation 8.6
Oscyloskop i Rejstracja RT
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do zrobienia.
1. Posprzątaj diagram - zakładam, że nie jest twój, jednak jak wywołanie bibliotek połączysz szeregowo klastrem błędu wtedy struktura Flat Sequence nie będzie nigdzie
potrzebna i zrobi się czytelniej 2. Przydała by się kolejka, która bedzie wysyłała pomiary do równolegle pracującej pętli, która dane odbierze , sformatuje np. korzystając z
Format Into String i zapisze do pliku tekstowego. Taka struktura nazywa sie producent - konsument, szablon do niego jest w LabVIEW Getting Started >> New>> VI >> from Template >> Frameworks >> Design Patterns >>Producer/Consument Design Pattern Data
To oczywiście tylko punkt wyjścia do pracy nad tym tematem.
potrzebna i zrobi się czytelniej 2. Przydała by się kolejka, która bedzie wysyłała pomiary do równolegle pracującej pętli, która dane odbierze , sformatuje np. korzystając z
Format Into String i zapisze do pliku tekstowego. Taka struktura nazywa sie producent - konsument, szablon do niego jest w LabVIEW Getting Started >> New>> VI >> from Template >> Frameworks >> Design Patterns >>Producer/Consument Design Pattern Data
Re: Oscyloskop i Rejstracja RT
Nie jest mój, ściągnięty ze strony producenta ww oscyloskopu.Mikrobi pisze:1. Posprzątaj diagram - zakładam, że nie jest twój, jednak jak wywołanie bibliotek połączysz szeregowo klastrem błędu wtedy struktura Flat Sequence nie będzie nigdzie potrzebna i zrobi się czytelniej
2. Przydała by się kolejka, która bedzie wysyłała pomiary do równolegle pracującej pętli, która dane odbierze , sformatuje np. korzystając z Format Into String i zapisze do pliku tekstowego.
Taka struktura nazywa sie producent - konsument, szablon do niego jest w LabVIEW
Getting Started >> New>> VI >> from Template >> Frameworks >> Design Patterns >>Producer/Consument Design Pattern Data
Po twojej odpowiedzi wiem już jak mało wiem o LabView.
wywołanie biblioteki - wiem które to, ale nie wiem jak się dobrać do kodu czy też wywołań biblioteki przez ten komponent.
Klaster błędu i struktura Flat Sequence - nie mam pojęcia co to.
ad 2. Rozumiem, nie wiem jak tu pętlę napisać. Znam C++ C#, pisałem w Delphi i Bilderze, ostatnio Visual C#.
ad. Getting Started... Poszukam, pomyślę.
Ogólnie dziękuję, na razie więcej pytań niż odpowiedzi.
Liczę na więcej.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do zrobienia.