Shimaden MR13 RS 232
Shimaden MR13 RS 232
Witam.
Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie mam praktycznie w ogóle doświadczenia z LabVIEW
Mój problem wygląda następująco. Usiłuję nawiązać komunikacje z kontrolerem temperatury Shimaden MR13. Wysyłam ramkę danych w postaci
2011R010003E1
z dołączonym znakiem termination char 13.
Niezależnie czy korzystam z przykładowego programu do realizacji komunikacji Basic Serial Write and Read (lub bardziej rozbudowanych wersji) czy z programu stowrzonego przeze mnie mam ten sam błąd a mianowicie:
Error -1073807339 occurred at VISA Read
Possible reason(s):
VISA: (Hex 0xBFFF0015) Timeout expired before operation completed.
Licznik danych wysłanych wskazuje 13
Dodam jeszcze, że mam zainstalowane sterowniki VISA, używam LabVIEW w wersji 7.1 edycja studencka
poza tym konfiguracja komunikacji wygląda następująco
Bau rate: 9600
timeout: 125ms
protokół komunikacji: STX_ETX_CR
suma kontrolna: ADD
Brak parzystośći
brak kontroli przepływu
8 bitów danych + bit stopu
Kabel jak i samo urządzenie napewno działa prawidłowo ponieważ było ono sprawdzane przez program dołączony przez producenta.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i uwagi.
Pozdrawiam.
Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie mam praktycznie w ogóle doświadczenia z LabVIEW
Mój problem wygląda następująco. Usiłuję nawiązać komunikacje z kontrolerem temperatury Shimaden MR13. Wysyłam ramkę danych w postaci
2011R010003E1
z dołączonym znakiem termination char 13.
Niezależnie czy korzystam z przykładowego programu do realizacji komunikacji Basic Serial Write and Read (lub bardziej rozbudowanych wersji) czy z programu stowrzonego przeze mnie mam ten sam błąd a mianowicie:
Error -1073807339 occurred at VISA Read
Possible reason(s):
VISA: (Hex 0xBFFF0015) Timeout expired before operation completed.
Licznik danych wysłanych wskazuje 13
Dodam jeszcze, że mam zainstalowane sterowniki VISA, używam LabVIEW w wersji 7.1 edycja studencka
poza tym konfiguracja komunikacji wygląda następująco
Bau rate: 9600
timeout: 125ms
protokół komunikacji: STX_ETX_CR
suma kontrolna: ADD
Brak parzystośći
brak kontroli przepływu
8 bitów danych + bit stopu
Kabel jak i samo urządzenie napewno działa prawidłowo ponieważ było ono sprawdzane przez program dołączony przez producenta.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i uwagi.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008 15:19 przez gstomekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Shimaden MR13 RS 232
moze rozwiazanie jest podobne jak tutaj? w sensie ze sterowniki nie tam gdzie trzeba
http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=1725.html
gdzie kiedys mialem widzialem taka strone z wartosciami errorow zwracanych w przypadku nie zainstalowanej visy.
edit
ew pokaz kod, moze czegos brakuje, to wspolnie cos sie uda moze uradzic
http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=1725.html
gdzie kiedys mialem widzialem taka strone z wartosciami errorow zwracanych w przypadku nie zainstalowanej visy.
edit
ew pokaz kod, moze czegos brakuje, to wspolnie cos sie uda moze uradzic
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008 16:30 przez bartus, łącznie zmieniany 2 razy.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic 
Re: Shimaden MR13 RS 232
Witam. Dzięki za odpowiedź.
Niestety dziś nie uda mi się przedstawić kodu ponieważ jest on na innym komputerze do którego nie mam teraz dostępu.
Jednakże znalazłem numer błędu a mianowicie
â
Niestety dziś nie uda mi się przedstawić kodu ponieważ jest on na innym komputerze do którego nie mam teraz dostępu.
Jednakże znalazłem numer błędu a mianowicie
â
Masz Timeout na Visa Read co oznacza ni mniej ni więcej, iż po wysłaniu polecenia do miernika nie odpowiada on i żadne dane nie docierają do portu COM - dlatego timeout odbioru Visa Read.
To że program dołączony do miernika działa oznacza, że kabel na pewno jest dobry ale może polecenie , które wysyłasz do miernika jest nieprawidłowe - sprawdź to jeszcze raz i przetestuj najpierw hyperterminalem, tzn wyślij to polecenie i zobaczysz czy jest jakakolwiek odpowiedź.
Po szybkim zerknięciu w dokumentacę wydaje mi się że w wysyłanym poleceniu brakuje sumy kontrolnej (pomiędzy ETX a CR) a w konfiguracji miernika zdefiniowana jest ona jako ADD.
Więc albo będziesz sobie ją obliczał i umieszczał w poleceniu albo wyłącz w konfiguracji miernika opcję dodawania sumy kontrolnej do polecenia i spróbuj jeaszcze raz. Polecam przejrzeć strony 5 i 6 w dołączonym manualu.
Rumcajs.
To że program dołączony do miernika działa oznacza, że kabel na pewno jest dobry ale może polecenie , które wysyłasz do miernika jest nieprawidłowe - sprawdź to jeszcze raz i przetestuj najpierw hyperterminalem, tzn wyślij to polecenie i zobaczysz czy jest jakakolwiek odpowiedź.
Po szybkim zerknięciu w dokumentacę wydaje mi się że w wysyłanym poleceniu brakuje sumy kontrolnej (pomiędzy ETX a CR) a w konfiguracji miernika zdefiniowana jest ona jako ADD.
Więc albo będziesz sobie ją obliczał i umieszczał w poleceniu albo wyłącz w konfiguracji miernika opcję dodawania sumy kontrolnej do polecenia i spróbuj jeaszcze raz. Polecam przejrzeć strony 5 i 6 w dołączonym manualu.
Rumcajs.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008 06:22 przez rumcajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Wielkie dzięki za sugestie, jak tylko będę miał okazję przetestuję i poinformuje o wynikach.
Pozdrawiam.
Wielkie dzięki za sugestie, jak tylko będę miał okazję przetestuję i poinformuje o wynikach.
Pozdrawiam.
W tej ramce suma się znajduje, ale ma ona błędną wartość. Powinna wynosić nie E1, ale DA, zobacz w załączonym PDF-ie na stronę 6.
Aha, czy w menu podręcznym kontrolki do zadawania wysyłanego tekstu masz zaznaczoną pozycję '' Codes Display?
Aha, czy w menu podręcznym kontrolki do zadawania wysyłanego tekstu masz zaznaczoną pozycję '' Codes Display?
W tej ramce suma się znajduje, ale ma ona błędną wartość. Powinna wynosić nie E1, ale DA, zobacz w załączonym PDF-ie na stronę 6.
Witam. dzięki za pomoc.
Udało się nawiązać komunikację. Prawidłowy format ramki to
2011R010003DAD
faktycznie suma kontrolna była zła, ale też był zły znak końca ramki.
Teraz pojawił się jednak inny problem a mianowicie:
â
Udało się nawiązać komunikację. Prawidłowy format ramki to
2011R010003DAD
faktycznie suma kontrolna była zła, ale też był zły znak końca ramki.
Teraz pojawił się jednak inny problem a mianowicie:
â