Karta Advantech 1723

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
00marian00
Kontakt:

Karta Advantech 1723

Post autor: 00marian00 »

Witam,

Jestem dopiero poczatkujacy jezeli idzie o LabVIEW. Posiadam karte sygnałową firmy LabVIEW PCI 1723.

Potrzebuje zrobić na niej generator sinusa 50 Hz. Nic trudnego jednak podczas proby uruchomienia ponizszego programu wyskakuja mi blad ktorego nie moge pojac :(

Z gory dziekuje za pomoc
Mariusz
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Karta Advantech 1723

Post autor: bogdani »

Witaj

Dziwne nazewnictwo stosujesz. W tytule masz napisane że jest to karta Advantech 1723, a już w treści piszesz o karcie LabVIEW PCI 1723 - co już jest totalną abstrakcją. Pewnie się czepiam, ale czasem dokładne zapisanie problemu ułatwia jego rozwiązanie.

Proszę uświadom mnie co masz podane - tzn. jakie urządzenie w kontrolce podającej zadanie. Czy ja tam dobrze widzę wpisane "0" (zero) ?
Skoro tak, to nie możesz pobierać danych z zerowej liczby kanałów.
Tak jak w komunikacie, który ci się wyświetlił jest napisane.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
00marian00
Kontakt:

Re: Karta Advantech 1723

Jest to karta Advantech PCI 1723, tak jest tam podane zero, ale wczesniej probowalem z innymi wartosciami i tez nie dzialalo. probowalem rowniez z elementem typu CONTROL a nie CONSTANT.

Zero wprowadzilem dlatego ze chce miec ten sygnal na kanale 0, czy probowal juz moze ktos uruchamiac karty Advantecha w labVIEW?
Mariusz
00marian00
Kontakt:

Po dalszej walce udalo mi sie pokonac ten problem, zmienilem wektor danych na generowany z bloku waveform generator z biblioteki Advantecha(na screen'ie jest nie podlaczony ale probowalem roznych opcji, to tylko tak pogladowo). Teraz walcze z nastepnym bledem. Teraz pojawia mi sie blad zwiazany z AO Start.
Mariusz
Ziemek
Kontakt:

Post autor: Ziemek »

Witam,
patrząc na screeny programu stworzonego przez Ciebie mam wrażenie że używasz niewłaściwych bibliotek do karty...Stąd pytanie, ściągnąłeś właściwe ze strony producenta karty???
(Choć możliwe że to mój błąd, a Ty masz jakiś najnowszy driver)

Po zainstalowaniu odpowiedniego drivera pójdzie szybko i sprawnie.
aha,HELP Advantecha-MEGAPOMOCNY( mówie o tym instalującym sie razem ze sterami do kart DAS, czyli takich jakich potrzebujesz)..

Link:
http://www.advantech.pl/products/LabVIE ... 23I0HB.asp

ps.Jeśli chodzi o błąd wyświetlany,to poczytaj w helpie advantecha o "EVENT TYPE".

Powodzenia!
00marian00
Kontakt:

Z tego co wiem to zainstalowalem dobre sterowniki, ale moze cos w tym byc ze sa niedopracowane. Poradzilem sobie korzystajac ze starszej wersji sterownikow Da&C, budowanie programow ze starszymi sterownikami wymaga uzywania wiekszej ilosci bloczkow i jest mniej przejrzyste. Wogóle to pierwszy i ostatni raz korzystam z kart Advantecha.
Mariusz
ODPOWIEDZ