Uzywam karty pomiarowej Keithleya KPCI-3108 z poziomu LabView.
Niestety karta nie czyta ujemnych napiec. Nawet jak zmieniam "polarity" na bipolar w podstawowej procedurze (KI AI Hardware Config.vi), to nadal nic sie nie zmienia. Sama karta na pewno jest dobra, poniewaz oprocz sterownikow pod LabView dolaczony jest rowniez "panel testowy", ktory z LabView nie ma nic wspolnego, i w tym panelu karta poprawnie czyta zarowno dodatnie jak i ujemne wartosci.
Co w zwiazku z tym powiniennem zrobic?
Pozdrawiam
Lukasz Fajfrowski
LabView i karta pomiarowa Keithleya KPCI-3108
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
inny sterownik
Witam
Ja miałem podobnie z kartą IOTech. Długo się męczyłem i długo męczyłem Pana ze w polskim przedstawicielstwie IOTech.
Wszystkie problemy zniknęły jak użyłem nieco innego sterownika do karty. Niestety nie był on wygodny, ale za to działał. Można było w nim skonfigurować wejścia karty na różnicowe lub o wspólnej masie. Możliwe że są jakieś inne sterowniki lub chociaż jakiś panel gdzie możnaby to usawić. Ze sprzętem Keithelya miałem do czynienia, ale były to mierniki podłączane do komputera przez GPIB, a to już zupełnie inna sprawa.
bogdani
Ja miałem podobnie z kartą IOTech. Długo się męczyłem i długo męczyłem Pana ze w polskim przedstawicielstwie IOTech.
Wszystkie problemy zniknęły jak użyłem nieco innego sterownika do karty. Niestety nie był on wygodny, ale za to działał. Można było w nim skonfigurować wejścia karty na różnicowe lub o wspólnej masie. Możliwe że są jakieś inne sterowniki lub chociaż jakiś panel gdzie możnaby to usawić. Ze sprzętem Keithelya miałem do czynienia, ale były to mierniki podłączane do komputera przez GPIB, a to już zupełnie inna sprawa.
bogdani