zapis danych do pliku - jak sformatowac?

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
lukasb9

zapis danych do pliku - jak sformatowac?

Post autor: lukasb9 »

Witam musze napisac w labview pewna aplikacje zbierająca dane z przetwiornika A/C czterokanałowego, aplikacja juz jest problem z formatowaniem zapisywanych danych, chce żeby wyglądało to tak:
pierwsa klolumna w pliku - numer pobieranej próbkioczywiscie bez przecinka, druga kolumna kanał pierwszy trzecia kanał drugi itd.....Załaczam plik vi programu, może ktoś mi pomoze, kolejny problem z jakims ie spotkałem to to , że jeśli w okienku gdzie wybieram nazwe i miejsce pliku do zapisu klikne anuluj labview wywala bład "operacja przerwana przez uzytkownika" a ja niechce zeby wyświetlało sie cokolwiek bede bardzo wdzieczny za pomoc.

PS o co chodzi z tym miejscem na pliki? czemu niemoge dodac załacznika?, musiałem usuwac załaczniki z innych postów?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2007 23:05 przez lukasb9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: zapis danych do pliku - jak sformatowac?

Post autor: Mikrobi »

Proponuję zacząć do uporządkowania diagramu.

8)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
lukasb9

Mikrobi - on dlamnie jest uporzadkowany :) naprade niewiem jak mam to poprzestawiać żebyś chciał udzielic pomocy....
Problem tkwi tylko po prawej stronie schematu gdzie jest zapis, obecnie najabrdziej denerwuje mnie sytuacja gdy wciskam CANCEL w oknie wyboru nazwy pliku do zapisu, i program wywala okienko błędu że operacja przerwana przez uzytkownika... jak zrobic zeby sie to nie pokazywało? przecierz to nie bład, że niechce zapisac pliku....

pomóżcie dobży ludzie bo czas nagli...
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

lukasb9 pisze:Mikrobi - on dlamnie jest uporzadkowany :)
:?: Z calym szacunkiem - prawdopodobnie tylko dla Ciebie.
Na diagramie jest balagan - potrafisz na jego podstawie krótko i rzeczowo wyjaśnić dzialanie programu?
zanim odpowiesz - spróbuj.
lukasb9 pisze:naprade niewiem jak mam to poprzestawiać żebyś chciał udzielic pomocy....
wskazówki - proste duty - dane przechodzące drutami wędrują od lewej do prawej strony, (nie po schodach z góry na dół i z dołu do góry) - zastosuj subVIje
lukasb9 pisze:Problem tkwi tylko po prawej stronie schematu ....
Oględnie mówiąc - się nie zgodzę. Struktura aplikacji jest nieprawidłowa - pomieszany wątek sprzętowy z wątkiem obsługującym interfejs i częścią obliczeniową.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
lukasb9

Witam ponownie zmieniłem załacznik, ale niewiele poprzestawiałem, może wystarczy..., fakt nie jestem w stanie powiedzieć co ten program robi patrząc na ta pajęczyne, ale nie jestem w tej dziedzinie fachowcem labview zajmuje sie od ponad tygodnia, wielu rzeczy niewiem. Program jest zrobiony pewnie dla wielu osób dziwnie ale takie rozwiązania przyszły mi do głowy...naprzykłąd zerowanie wartosci odczytanych z przetwornika odbywa sie w pierwszej pętli if, drugi if z kolei słuzy do pauzowania zbierania próbek, i całosc jakos działa, denerwuje mnie tylko kilka rzeczy z którymi nie daje sobie rady...
pierwsza i najbardziej wredna to to że gdy przy próbie zapisu do pliku w oknie dialogowym klikne "CANCEL" labview wywala błąd "operacja anulowana przez uzytkownika" czemu tak sie dzieje i jak to zlikwidowac? W gotowym programie będa sytuacje że niebedzie sie zapisywać pliku, nie moze sie pojawiać w tedy błąd...
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

O ile dobrze pamiętam (bo nie mogę teraz tego sprawdzić)... Skoro już bardzo chcesz sklecić program na zasadzie "byle by działał" to najprościej zrobić tak: na wyjściu error out bloczka zapisującego do pliku kliknij Create Indicator, a potem ukryj na panelu powstałą w ten sposób kontrolkę - prawy klawisz myszy na niej, chyba: Advanced -> Hide Control.
Albo druga możliwość: na paletce poszukaj funkcji Clear Errors (jest tam zakładka Search) i podłącz ją do wspomnianego wyjścia error out - powinno pomóc.
Pozdrawiam (:
lukasb9

jogurt_owocowy dzięki za zainteresowanie ale funkcja "write spreadsheet" miema wyjscia błędu, stąd niemam jak go usunąc...
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

No to można np. tak:
ODPOWIEDZ