bardzo powolne labview, odczyt z RS-a co 10 sekund
bardzo powolne labview, odczyt z RS-a co 10 sekund
Witam swoja przygode z labview zaczałem niedawno kilka dni temu, na chwile obecna stworzyłem programik majacy za zadanie wysłac przez RS232 do urządzenia ramke danych z znakiem "T", urzadzenie sklada sie z procesora atmega8, i na bierzaco odbiera dane z UART-u, gdy tylko wykryje literke "T" transmituje osiem bajtów danych, które sa pojedyńczymi bitami pewnej zmiennej (tak dziwnie to zrobiłem ale nieważne) bajtów jest osiem, a za nimi dziewiąty to spacja - jest znakiem konca transmisji, urządzenie odpowiada błyskawicznie, natomiast niewiem czemu w labview odebrana zmienna pojawia mi sie co jakies 10s!!, tak samo dzieje sie gdy zrobie plik wykonywalny...pomóżcie koledzy bo za trzy tygodnie musze oddac działajace urządzenie a jak narazie mam problemy z komunikacja....10s to zdecydowanie za duzo, gdyby to było 0,5s to wporządku
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: bardzo powolne labview, odczyt z RS-a co 10 sekund
Witaj
Twoje Delay before read znajduje się przed wysłaniem danych na port, wydaje mi się, że powinno być po wysłaniu. a przed odczytem.
Poza tym ustawienie Timeout na 1 ms to trochę duże ryzyko, jeśli chcesz cokolwiek odczytać.
Zauważ że standardowy Timeout ma 10 sekund, więc to może on długo czeka.
Poza tym sprawdź ile razy wykonuje się ta pętla While.
Podłącz również Simple Error Handler by sprawdzić jakie błędy się ewentualnie generują.
bogdani
Twoje Delay before read znajduje się przed wysłaniem danych na port, wydaje mi się, że powinno być po wysłaniu. a przed odczytem.
Poza tym ustawienie Timeout na 1 ms to trochę duże ryzyko, jeśli chcesz cokolwiek odczytać.
Zauważ że standardowy Timeout ma 10 sekund, więc to może on długo czeka.
Poza tym sprawdź ile razy wykonuje się ta pętla While.
Podłącz również Simple Error Handler by sprawdzić jakie błędy się ewentualnie generują.
bogdani
Wielki jestes
przestawienie bloczku delay za polecenie zapisu rozwiązało problem
, sa tu jakies pomagacze to bym kliknał
, jeszcze jedna sprawa, bo odbierany bajt - dostaje w postaci osmio znakowego stringa, każda z pozycji tego stringa jest albo "0" albo "1", i cały bajt reprezetuje liczbe odebrana po RS-ie z przetwornika A/C tylko jak ten bajt w takiej postacji - stringa zamienic na liczbe dziesiętna powiedzmy?
-
vugie
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Ewentualnie odwrócić stringa jeżeli najbardziej znaczący bit jest na początku (albo zmodyfikować wykładnik na 7-i).