Witam!
Czy ktoś z państwa wie w jaki sposób za pomocą LabView skomunikować się z OPC serverem.
LabView i OPC server sa na tym samym komputerze. W jaki sposób przesyłać pomiędzy tymi programami dane?
Proszę o pomoc.
OPC server
-
kapitan7
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
OPC server
kapitan7
- Koza
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Re: OPC server
Witam,
Najprościej chyba zacząć korzystanie z servera przy użyciu dołączonego do LabVIEW przykładu. Czyli Help->Find Examples->Search, wpisujemy OPC a następnie wybieramy na przykład NI Demo OPC Client.
Pozdrawiam,
Koza
Najprościej chyba zacząć korzystanie z servera przy użyciu dołączonego do LabVIEW przykładu. Czyli Help->Find Examples->Search, wpisujemy OPC a następnie wybieramy na przykład NI Demo OPC Client.
Pozdrawiam,
Koza
Poszukaj na forum, już był ten temat poruszany.
Przybliż nam również czym dysponujesz i co chcesz osiągnąć.
Rumcajs.
Przybliż nam również czym dysponujesz i co chcesz osiągnąć.
Rumcajs.
-
kapitan7
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Witam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi!
Problem rozwiązany!!! (w przykładach znalazłem odpowiedni plik. Po jego uruchomieniu wszedlem na OPC serwer mojego urządzenia a stamtąd mam juz dostęp do wszystkich interesującym mnie zmiennych)
Dla potomnych którzy będą mieli ten sam problem polecam dodatkowo poszukac informacji na stronie NI.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Problem rozwiązany!!! (w przykładach znalazłem odpowiedni plik. Po jego uruchomieniu wszedlem na OPC serwer mojego urządzenia a stamtąd mam juz dostęp do wszystkich interesującym mnie zmiennych)
Dla potomnych którzy będą mieli ten sam problem polecam dodatkowo poszukac informacji na stronie NI.
Bardzo dziękuję za pomoc.
kapitan7