Komunikacja z cyfrowymi miernikami temperatury "Lumel&q

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
zajac

Komunikacja z cyfrowymi miernikami temperatury "Lumel&q

Post autor: zajac »

Witam!!

Posiadam mierniki temeratury typu N9t, n12t, oraz 2 przetworniki p12u
Mierniki są połaczone w sieci rs485 i poprzez konwerter rs485 na rs232 do komputera. W ramach pracy dyplomowej musze zbierać informacje o pomiarze z każdego miernika i przedstawiać ja na komputerze, także archiwizować pomiary. W instrukcji do mierników zamiesczony jest protokól transmisji. Jestem raczkującym użytkownikiem Labview, stąd nie wiem od czego zacząć. Czy ktoś spotkał się może z oprogramowaniem w Labview do tych mierników. Może ktoś to już robił... Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie

Pzdr Wojciech
orkanos@poczta.wp.pl
nr GG 2254827
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Testowanie

Post autor: bogdani »

Witam

Pisanie programu proponuję zacząć od testowania samych mierników z LabVIEW oraz implementacji protokołu.
Skoro masz dokumentację i opis protokołu to nie powinieneś mieć problemów z jego zastosowaniem.
Tworzysz poprostu odpowiednie rozkazy i wysyłasz na port RS232, a potem czekasz na odpowiedź.
W LabVIEW są odpowiednie rozkazy do komunikacji przez port RS232.
Jak to już będziesz miał opanowane, wtedy możesz przystąpić do budowania całego programu poprzez dokładanie jego poszczególnych elementów funkcjonalnych.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Slawek_ZG

Komunikacja z cyfrowymi miernikami ....

Post autor: Slawek_ZG »

Witam

Jak rozumiem masz sprzet z Lumelu. Wic proponuje zajrzec na jego strony tam sa programy do komunikacji ze sprzetem.
Jest to programik ktory obsluguje wszystkie mierniki z tym ze nalezy je pierw dodac do listy obslugiwanych przez program.
Wersia demo ograniczona jest poprzez koniecznosc wlaczenia i wylaczenia programu co jakis czas.
Jak sprawdzisz czy program "rozmawia" z miernikami to bedziesz mial pewnosc ze jakiekolwiek bledy to Twojasprawka.
Jesli dobrze pamietam t te mierniki maja Modbus'a, a skoro masz dokumentacje to reszta to tylko dzierganie kodu.

Jak cos to daj znac.

Pozdrawiam
Slawek
zajac

...

Post autor: zajac »

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Bardzo mnie one podbudowały, Dzięki temu moja praca dyplomowa wydała się ciut jasniejsza. Fajnie, że powstała ta strona.
Pozdrawiam Wojciech
ODPOWIEDZ