multitasking
multitasking
Mam dwa programy: program sterujący kamerką internetową i sterowanie portem lpt. Chcę z tego zrobić jeden programik, czyli żeby działała jednocześnie kamerka i można było sterować lpt. Najlepiej żeby te programy działały jakoś niezależnie i tylko wyniki zbierać do jednego? Czy może mi ktoś poradzić jak to najlepiej wykonać?
Re: multitasking
Jeżeli zdecydujesz się na jeden program (vi) to należy umieścić wątek sterowania kamerą i sterowania portem w odrębnych pętlach while, a dane pomiędzy nimi wymieniać poprzez Local Variable lub Property Node.
Jeżeli jednak pozostaniesz przy dwóch odrębnych to dane pomiędzy nimi można wymieniać za pomocą metod i własności VI Servera.
Rumcajs
Jeżeli jednak pozostaniesz przy dwóch odrębnych to dane pomiędzy nimi można wymieniać za pomocą metod i własności VI Servera.
Rumcajs
Czy da się uruchomić takie dwa niezależne programy z pozycji jednego, właśnie tak żeby działały niezależnie. Z pętlami już próbowałem i albo działa jeden albo drugi, tak na zmianę.
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
porządek se na diagramie zrób!!
bo nie moge
a problem to chyba jest w tym, że nie masz timeout'ow w petli od silnika.
patrz rys
bo nie moge
a problem to chyba jest w tym, że nie masz timeout'ow w petli od silnika.
patrz rys
Dzięki! Ten porządek to jest tam niewątpliwie konieczny! Czyli teraz tak jak jest na rysunku to raz będzie uruchamiało jeden a raz drugi programik, tak na zmianę. Czy jest to jedyna droga rozwiązania problemu?
- wino
a probowałeś odpalić dwa na raz tak jak na rysunku.
Moim zdaniem to powinny działać.
Jest jeszcze co najmniej jedno rozwiązanie, ale to jest prostsze.
Moim zdaniem to powinny działać.
Jest jeszcze co najmniej jedno rozwiązanie, ale to jest prostsze.
Działa, nawet nie musiałem dawać tych opóźnień czasowych. Problem był z case structure, program nie reagował jak coś chciałem włączyć i wyłączyć tylko chyba działał w jednej pętli co została na początku włączona. Teraz gdy wszystko działa na raz to jest ok, tylko trochę to spowalnia całość!
Proponuję jednak:
sprawdź w Menedżerze Zadań na zakładce Wydajność jakie jest Użycie procesora przed i po uruchomieniu tego programu.
8)
sprawdź w Menedżerze Zadań na zakładce Wydajność jakie jest Użycie procesora przed i po uruchomieniu tego programu.
8)
- wino
sie musze zgodzić z Mikrobim, niestety:D
moim zdaniem to ci nie działało przez to, że nie było opóźnień w pętli.
moim zdaniem to ci nie działało przez to, że nie było opóźnień w pętli.