Charakterystyka amplitudowa oraz fazowa.
Filtr dolnoprzepustowy jest układem przenoszącym małe częstotliwości bez zmian, a powodujący tłumienie i opóźnienie fazy przy większych częstotliwościach. Jego schemat i opis znajduje się na rys. 2. Zbuduj program graficzny pozwalający prześledzić jego charakterystykę amplitudową oraz fazową w zakresie częstotliwości od 1Hz
do 1MHz
. Przyjmij wartości elementów: R=1kΩ
, C=100nF + ma być tabelka z wartościami jakie z tego powychodzą.
Czy ktoś byłby w stanie zrobić to zadanie? Bo dostaje depresji z tym i potrzebuje pomocy
Pomóc z zadaniem
-
Zielony515
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Pomóc z zadaniem
Zadanie ma być wykonane w LabVIEW rozumiem...?
Wynikiem ma być sama charakterystyka amplitudowa i fazowa?
Nie załączyłeś rysunku/schematu, ale zakładam, że jest to prosty filtr RC, czyli C równolegle do wyjścia, więc: Częstotliwość graniczna (-3dB amplituda i 45* faza), będzie w okolicach 1,6KHz - fg = 1/(2*pi*R*C)
Wynikiem ma być sama charakterystyka amplitudowa i fazowa?
Nie załączyłeś rysunku/schematu, ale zakładam, że jest to prosty filtr RC, czyli C równolegle do wyjścia, więc: Częstotliwość graniczna (-3dB amplituda i 45* faza), będzie w okolicach 1,6KHz - fg = 1/(2*pi*R*C)
-
Zielony515
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Dokładnie zadanie ma być zrobione w labview i wyniki ma spisywać w tabeli(Array)
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Nie wiem w czym Kolega ma problem - powyżej są wszystkie wzory.
Zaimplementowałem charakterystykę amplitudową. Podobnie zrób sobie fazową.
.
To jest VI Snippet - zapisujesz sobie ten "obrazek kodu" i wrzucasz w LabVIEW na Block Diagram.
Zaimplementowałem charakterystykę amplitudową. Podobnie zrób sobie fazową.
.
To jest VI Snippet - zapisujesz sobie ten "obrazek kodu" i wrzucasz w LabVIEW na Block Diagram.