Sterowanie przekaznikiem za pomoca portu RS232

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Awatar użytkownika
rafal
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Sterowanie przekaznikiem za pomoca portu RS232

Post autor: rafal »

Czy ktos wie, w jaki sposob mozna sterowac przkaznikiem (wlaczac/wylaczac) z poziomu LabView za pomoca portu RS232?
Dzieki
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Sterowanie przekaznikiem za pomoca portu RS232

Post autor: Mikrobi »

Pierwszy pomysł.
Korzystając z mikrokontrolera, np. 89C51 Atmela.
Z jednej strony, dla komunikacji z LabVIEW: Max232 (komunikacja z portem szeregowym w komputerze)
z drugiej strony mikrokontrolera: ULN2803 jako wzmocnienie sygnału z portu sterujące przekaźnikiem.
I oczywiście przekaźnik.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Drugi pomysł (mniej elegancki, ale prostszy i oszczędniejszy):

Można wykorzystać do tego linie DTR lub RTS i w skrajnym przypadku dołączyć przekaźnik do nich wprost. Problem w tym, że pojedynczy pin portu ma obciążalność maksymalnie 10-15mA, napięcie przy takich prądach spada z 12 do ok 8-9V (a laptopy mają porty z reguły słabsze), więc nie każdy przekaźnik się nada. Wtedy trzeba byłoby się wspomóc tranzystorem. I jeszcze jedno: napięcia na liniach portu to +/-12V, więc warto pomyśleć o wmontowaniu po drodze diody.
PMaj

Post autor: PMaj »

Witam
jogurt_owocowy pisze:Można wykorzystać do tego linie DTR lub RTS i w skrajnym przypadku dołączyć przekaźnik do nich wprost. Problem w tym, że pojedynczy pin portu ma obciążalność maksymalnie 10-15mA, napięcie przy takich prądach spada z 12 do ok 8-9V (a laptopy mają porty z reguły słabsze), więc nie każdy przekaźnik się nada. Wtedy trzeba byłoby się wspomóc tranzystorem. I jeszcze jedno: napięcia na liniach portu to +/-12V, więc warto pomyśleć o wmontowaniu po drodze diody
Obciążalność linii postu szeregowego jest rzeczywiście niska ale czesto wystarczajaca, gdyz przy przelaczaniu przekaznikow istotne jest napiecie - a jest wlasnie +/-12V
Ciekawi mnie jaka jest obciazalnosc RSa przy zastosowaniu przejściówek USB-RS232 ... moze akurat wieksza ?? Jak ktos wie to niech napisze, ja jeszcze nie testowalem.

Pozdrawiam
Pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Awatar użytkownika
Blamek

Post autor: Blamek »

Kazde urzadzenie zgodnie ze specyfikacja USB1.1 moze dostac od 100 do 500mA, obciazalnosc zalezy tez do czego podepniemy nasze urzadzonko, np z hub'a bez dodatkowego zasilacza lacznie mozna uzyskac 350mA. Napiecia dla USB to 4.4(4.75 zalezy od hub'a) do 5.25V. Jak jest z USB2 - nie wiem, ale skoro jest kompatybline wstecz to nie powinno byc duzych roznic.
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
PMaj

Post autor: PMaj »

cześć

To ze USB moze podac taki a nie inny prąd nie oznacza, że taki prąd będą mogły podać wyjścia portu szeregowego. Nawet jak nie podepniesz innych wyjsc interfejsu to chyba nie będzie tak dobrze, bo wydajnosc będzie zależała od układu wysyłającego linie RTX i CTX. Jak uda mi się to sprawdzic to dam znac

Pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Awatar użytkownika
Blamek

Post autor: Blamek »

Napewno nowsze uklady (np od FTDI) maja mozliwosc skorzystania z dobrodziejstw jakie oferuje USB, bo nie sa one jedynie ograniczone do konwersji szereg<->usb.
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
ODPOWIEDZ