Pomiar prędkości obrotowej - jak go zrealizowac??

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
gregus81

Pomiar prędkości obrotowej - jak go zrealizowac??

Post autor: gregus81 »

Witam wszystkich.
Potrzebuje jakies wskazowki do napisania programu któy bedzie mierzyl prędkość obrotowa. Na silniku mam zamontowany encoder, ktory daje 4096 impulsow na obrot. Jak zrobic probram, ktory bedzie mi to mierzyl w obr/min.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Pomiar prędkości obrotowej - jak go zrealizowac??

Post autor: Mikrobi »

gregus81 pisze:Witam wszystkich. Potrzebuje jakies wskazowki do napisania programu któy bedzie mierzyl prędkość obrotowa. Na silniku mam zamontowany encoder, ktory daje 4096 impulsow na obrot. Jak zrobic probram, ktory bedzie mi to mierzyl w obr/min.
Będzie oczywiście zaczepnie 8) Proponuję zacząć od przeczytania pytania jeszcze raz uważnie i poszukania samodzielnie odpowiedzi.
Znajdziesz wtedy kilka luk informacyjnych: 1. Jaki sprzęt masz do dyspozycji (jeśli masz)? 2. Jaki system operacyjny i którą wersję LabVIEW? 3. Jaka szybkość i dokladność pomiaru cię interesuje?
Na prawdę potrzebujemy konkretnych informacji (wróżka na wczasach itd...)
8)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
gregus81

Oczywiscie mało to sprecyzowałem. Przepraszam. Mam karte NI-PCI 6013, WIN XP i LabVIEW 7.1. Jeśli chodzi o dokładność, to nie wiem jakie sa możliwości powiedzmy, ze do jednej cyfry po przecinku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

A maksymalne obroty silnika wynoszą ........
gregus81

to nie ma zadnego znaczenia
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Dla mnie by miało :)
Przyjmując, że jest to zwykły silnik asynchroniczny klatkowy o max. prędkości obrotowej 1450obr./min. A Ty posiadasz enkoder wysyłający 4096 imp./obrót to z szybkich obliczeń wynika iż przy max. prędkości obrotowej (1450 * 4096)/60~98986 imp./sek.
To znaczy, że licznik w karcie PCI-6013 musi być conajmniej 100kHz, aby nie zgubić żadnego impulsu.
W katalogu nie znalazłem informacji na ten temat, więc musisz sprawdzić w Manualu.
Teoretycznie można by spróbować wejściem analogowym. Impulsy są max.100kHz więc próbkując z częstotliwością max. karty 200kHz może uda się nie gubić impulsów (co oczywiście z pktu widzenia teorii jest bzdurą, bo częstotliwość próbkowania powinna być min. 2 razy większa od harmonicznej sygnału o max. częstotliwości, a jak wiadomo największa harmoniczna dla sygnału prostokątnego jest duzo większa od podstawowej - nie o odwzorowanie przebiegu nam jednak chodzi a o wykrycie zniany poziomu sygnału).
Pozostaje kwestia napisania w odpowiedni sposób programu w LV.
Rumcajs.
borysgo2

Post autor: borysgo2 »

Ja mam problem z poprawnym pomiarem predkosci na wejsciu licznikowym karty usb6009. Na wejsciu licznikowym mam zapiety sygnal A z przetwornika obr-imp (MOK30, 500imp/obr) a na drugie z wejsc analogowych mam podpiety sygnal C (1imp/obr), ktorego zadaniem jest resetowanie licznika (zliczajacego impulsy z A; 0-500). Przy wykorzystaniu obydwu wejsc Labview badz karta sie nie wyrabia i raz dziala a raz nie, pytanie: czy takie zjawiska sa normalne w tym srodowisku ?
ODPOWIEDZ