witam
mam pytanie czy jest możliwe w LabView napisanie drivera do obsługi wzmacniacza połączonego z komputerem przez USB. Chodzi o to, że chciałbym napisać program analizujący wyniki z czujnika drgań, ale sygnał z czujnika jest wzmacniany przez wzmacniacz całkowicie sterowany za pomocą komputera (nie ma na nim żadnych przycisków, pokręteł). Mam listę rozkazów jakie obsługuje wzmacniacz, nie wiem tylko czy i jak można napisać takiego drivera.
pozdrawiam
Bartek
Tworzenie drivera w LabView
- __behemot_
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Ja kiedyś pisałam driver na urządzenie zewnętrzne, ale komunikacja była po RS232. Myślę, że po USB też jest możliwe. Czy w MAXie widzisz wzmacniacz?
"kobieta też człowiek, też może być"
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Myślę że na 99,99% w MAXie nie zobaczysz ten wzmacniacz.
Mam pewne doświadczenia z urządzeniami USB i wyglądało to tak że driver do USB trzeba było zainstalować biorąc go od producenta chipu USB, następnie w systemie pojawiał się nowy port COM (wirtualny RS). Wtedy już komunikacja jest przez zwykłą funkcje VISA.
Musisz podać więcej informacji w jaki sposób uzyskujesz dostęp do wzmacniacza. (jaki chip USB).
Na razie to wróżenie z fusów jest.
bogdani
Myślę że na 99,99% w MAXie nie zobaczysz ten wzmacniacz.
Mam pewne doświadczenia z urządzeniami USB i wyglądało to tak że driver do USB trzeba było zainstalować biorąc go od producenta chipu USB, następnie w systemie pojawiał się nowy port COM (wirtualny RS). Wtedy już komunikacja jest przez zwykłą funkcje VISA.
Musisz podać więcej informacji w jaki sposób uzyskujesz dostęp do wzmacniacza. (jaki chip USB).
Na razie to wróżenie z fusów jest.
bogdani