NI przesadziło z maxRate?

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Awatar użytkownika
progor

NI przesadziło z maxRate?

Post autor: progor »

Witam.

Pracuje z kartą PCI 6221, ustawiłem jej Rate=250kHz, czyli max podany w specyfikacji.
Jednorazowo czyta ładnie, ale jak sie wstawi do pętli to po jakimś czasie czyta przekłamane wyniki (patrz załącznik, sygnał to dolna połówka sinusa).

Troche nie fajnie, że podana wartość maksymalna w praktyce okazuje się przesadzona :(
PMaj

Re: NI przesadziło z maxRate?

Post autor: PMaj »

Witam
progor pisze:Pracuje z kartą PCI 6221, ustawiłem jej Rate=250kHz, czyli max podany w specyfikacji.
Jednorazowo czyta ładnie, ale jak sie wstawi do pętli to po jakimś czasie czyta przekłamane wyniki (patrz załącznik, sygnał to dolna połówka sinusa).
Troche nie fajnie, że podana wartość maksymalna w praktyce okazuje się przesadzona Smutny
Hmmm... muszę powiedzieć, że dziwią mnie przedstawione wnioski. Może mam za mało informacji na temat pomiaru oraz osoby, która sprawdzała kartę
:wink: . Chodzi o to, że niebardzo chcę uwierzyć w to co pisze progor a to z prostego powodu kożystałem z kilku kart pomiarowych NI i z żadną nie miałem kłopotów z częstotliwością probkowania. W tym momencie używam DIO 6533 i częstotliwość max (20MHz) jest dokładnie taka jak piszą. Jak używałem DAQ Card 6024E to udało mi się mieżyć poprawnie przy ustawionej częstotliwości ponad 200kHz pomimo tego, że katalogowo ma ona 200kHz. Może troche za bardzo bronie NI - ale przeprowadzone przeze mnie testy powodują, że mam takie a nie inne wnioski. progor - spróbuj sprawdzić jeszcze raz, moze napisz program do czytania a nie w test panelu :wink: - czy próbkowanie nie gryzie sie z sygnałem, który mierzysz?
Jak sprawdzisz dokładnie i ciągle będą problemy, to zalecam kontakt z NI (NI poland)
pozdrawiam
pmaj
Awatar użytkownika
progor

Re: NI przesadziło z maxRate?

Post autor: progor »

jasne, że bardziej prawdopodobne jest, że ja sie gdzieś machnąłem niż NI :D
w każdym razie, po zmiejszeniu częstotliwości próbkowania mierzony sygnał jest czyściutki.
ODPOWIEDZ