Komunikat o braku pliku w LV bez jego wylaczania

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
gimilin

Komunikat o braku pliku w LV bez jego wylaczania

Post autor: gimilin »

Witam. Wie ktoś może czy się da i jeśli tak,to w jaki sposób zrobić coś takiego : w momencie gdy nie mam pliku który chcę otworzyć to pojawia mi sie np informacja w LV typu, "brak pliku, powtorz operacje wyboru" bez wywalania errora w LV ?

A teraz może krótki opis całości. Analizuję informacje z zebranych czujników które to informacje są zapisywane do plików o odpowiedniej nazwie.Nazwa ta się nie zmienia,więc uprosciłem troche procedure ładowania pliku w LV ,w taki sposób,że nazwa już jest,wybiera się tylko dzień z którego to ma być załadowany plik. Problem polega na tym,że nie zawsze pamiętam czy w danym dniu robiłem pomiary i jeśli wybiore (za pomocą "time stamp") datę (ktora jednocześnie odwołuje się do pliku z danego dnia) której nie mam ,to LV wyrzuca error o braku pliku co jest sprawą oczywistą. Chciałbym aby w tym miejscu ,w momencie gdy podaję ścieżke do pliku, "klika" ładuj dane, w przypadku gdy data jest niewłaściwa , pojawiała się informacja ,np że "nie ma takiego pliku" ale żeby program dalej pracowal. Poskładałem układ na event structure, zresztą w oparciu o TO forum :) . Włączam program ,kolejną operacja jest wybranie daty i dopiero gdy "klikam" w OK (button) to wykonuje on kolejna czynność. Z tym "moim" errorem to chciałbym zeby on wracal do miejca przed wybraniem danych,ale z tym myślę że juz sobie poradzę. Teraz tylko zastanawiam się czy taki własny error da się wygeneroewać?!?!
Z góry dzięki za wszelką pomoc i wskazówki.

PS. LV 7.1 + XP eng
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Komunikat o braku pliku w LV bez jego wylaczania

Post autor: bogdani »

Witaj
Można skorzystać z pakietu oferowanego przez OpenG. Jest tam funkcja File Exist, która pokazana jest poniżej. Pozwala ona na sprawdzenie czy plik istnieje.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
gimilin

Dzięki za szybką odpowieź. A co jeśli chodzi o komunikat? Da się w jakiś sposób wygenerowac jakiś "balonik" z infirmacja?
gimilin
gimilin

Ok!Znalazłem. Grunt to wiedzieć gdzie szukać ..a ja mam to szczęście,że gdy szukam czegoś zupelnie innego to znajduje coś, co później mi sie przydaje (ale wtedy jeszcze o tym nie wiem) ;)) (Display Message To User)
gimilin
ODPOWIEDZ