Witam, jestem nowym użytkownikiem tego programu i na samym początku spotkałem się z pewną przeszkodą.
Otóż, na projekcie jaki dostałem od swojego prowadzącego, miałem utworzyć stanowisko do pomiaru filtrów w LV. Po pewnym czasie oswajania się stworzyłem taki układzik, ale w większości składał się on już z gotowych modułów jakie oferuje LV ( pokazuje min. cha-a amplitudowo- częstotliwościową filtra, fft itd.) niestety jednak nie umiem sobie poradzić z wykreśleniem cha-a przesunięcia fazowego w funkcji częstotliwości...
Problem wygląda w ten sposób na płytkę z filtrem podawany jest sygnał z generatora, następnie z płytki sygnał idzie na kartę Ni-6009 z której to sygnał oglądam w LV. Na drugi kanał idzie sygnał bez filtracji, prosto z generatora.
Prosiłbym bardzo o jakieś wskazówki jak można wyznaczyć w miarę 'bezboleśnie' tą charakterystykę przesunięcia fazowego między sygnałem przed i po filtrze.
Będę naprawdę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Wykreślanie charakterystyki przesunięcia fazowego.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Wykreślanie charakterystyki przesunięcia fazowego.
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedźjogurt_owocowy pisze:Zobacz TU.
Przyznam szczerze, że chyba nie umiem obsługiwać tego bloczka..czy sygnałem X i sygnałem Y może być mój sygnał przed i po filtrze? czy muszę jakoś ten sygnał przetworzyć?
Próbowałem to zrobić na razie na sygnałach testowych ( dwa bloczki z sinusem jeden przesunięty w fazie o np. 90 stopni) podłączyłem je do wejścia X i Y, wyjście phase dałem na wejście X bloczka Build XY Graph ale niestety nie zadziałało..wydawało mi się, że ten bloczek jakoś liczy przesunięcie między tymi sygnałami i wystarczy jego wyjście phase dać na jakiś wykres od częstotliwości..
Mógłbym prosić o ewentualną podpowiedź jak dalej to ugryść? Przepraszam, że zadaje takie pytania, ale te bloczki wydają się być intuicyjne ale niestety nie są...
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Wykreślanie charakterystyki przesunięcia fazowego.
Nie wiem co dokładnie zrobiłeś, ale na pewno bloczek działa
Poniżej przykład jak działa - DAQ Assistant generuje tu sinusoidę, która wchodzi na wejście X bloczka, a na wejście Y wrzucona jest ta sama sinusoida, przepuszczona przez filtr ... żeby cokolwiek zmienić w fazie.
Ważne przy tym bloczku jest żeby ilość próbek sygnału na obu wejściach i częstotliwość samplowania była taka sama (dla jednego sygnału, jak w tym przykładzie, jest to zwykle warunek spełniony).
Poniżej przykład jak działa - DAQ Assistant generuje tu sinusoidę, która wchodzi na wejście X bloczka, a na wejście Y wrzucona jest ta sama sinusoida, przepuszczona przez filtr ... żeby cokolwiek zmienić w fazie.
Ważne przy tym bloczku jest żeby ilość próbek sygnału na obu wejściach i częstotliwość samplowania była taka sama (dla jednego sygnału, jak w tym przykładzie, jest to zwykle warunek spełniony).
Dziękuje za pomoc, ale zrobiłem tak jak powiedziałeś i jak było na zrobionym przez Ciebie schemacie i wywala mi jakiś błąd..to chyba ma coś wspólnego z próbkowaniem o którym mówiłeś, ale nie wiem jak to rozwiązać, póki co robię to na sygnałach testowych z gotowych bloczków, boje się że jak podłącze kartę i sygnał z generatora to problem będzie się powtarzał...
Mam jeszcze jedno pytanie, okno wykresu na którym oglądam przesunięcie między tymi dwoma sygnałami domyślnie ma wyskalowaną oś x jako czas a oś y jako amplitudę. Myślałem, że zmienią się automatycznie na fazę i częstotliwość po dołączeniu sygnału z tego bloczka, ale dalej został czas i amplituda, i teraz mam pytanie, czy jest kwestia tylko zmiany w opcjach nazwy osi czy rzeczywiście cały ten bloczek Waveform Graph jest nie właściwy do tego pomiaru?
EDIT
Poprawiłem układ i nie ma błędu, natomiast teraz coś dziwnego dzieje się z cha-a fazową...zmieniam częstotliwość sinusa, a faza stoi w miejscu..;/
Mam jeszcze jedno pytanie, okno wykresu na którym oglądam przesunięcie między tymi dwoma sygnałami domyślnie ma wyskalowaną oś x jako czas a oś y jako amplitudę. Myślałem, że zmienią się automatycznie na fazę i częstotliwość po dołączeniu sygnału z tego bloczka, ale dalej został czas i amplituda, i teraz mam pytanie, czy jest kwestia tylko zmiany w opcjach nazwy osi czy rzeczywiście cały ten bloczek Waveform Graph jest nie właściwy do tego pomiaru?
EDIT
Poprawiłem układ i nie ma błędu, natomiast teraz coś dziwnego dzieje się z cha-a fazową...zmieniam częstotliwość sinusa, a faza stoi w miejscu..;/
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Tak - wystarczy zmienić nazwę osi.czy jest kwestia tylko zmiany w opcjach nazwy osi
dwa bloczki z sinusem
DAQ Assistant generuje tu sinusoidę
Sinus to najgorszy z możliwych sygnałów testowych w tym wypadku. Użyj szumu (najlepiej białego) i powinno być dużo lepiej.zmieniam częstotliwość sinusa
Pozdrawiam
PS. Obok obrazka zamieszczaj też VIaja - ułatwia to sprawę.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Podłącz wskaźnik (Create/Indicator) do wejść X i Y bloczka. Uruchom program i sprawdź ile elementów będzie miała tablica w X , a ile w Y - powinna być taka sama liczba próbek, w przeciwnym przypadku kompilator wyrzuca błąd. Niektóre filtry zwiększają liczbę próbek.mariusz87 pisze:Dziękuje za pomoc, ale zrobiłem tak jak powiedziałeś i jak było na zrobionym przez Ciebie schemacie i wywala mi jakiś błąd..to chyba ma coś wspólnego z próbkowaniem o którym mówiłeś, ale nie wiem jak to rozwiązać,
Ilość próbek możesz wyrównać np. na dwa sposoby poniżej - pierwszy doda "trochę" próbek o wartości zero na końcu, a drugi wyrzuci "trochę" ostatnich próbek