Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy jest możliwe zmodyfikować plik control ?
Jak na rysunku poniżej, mam suwak, z którego dostaje bity w formacie hex, co widać w okienku obok. Ów suwak ma z góry ustalone przy jakim poziomie jakie bity ma zwracać. Potrzebne mi są one abym wstawił je do CAN Frame Timed.ctl (na pozycji 2 i 3 bity w linijce DATA, pierwszy bit jest zerowy, a reszta FF), żebym mógł je wysłać do szyny CAN, w rezultacie czego na zewnętrzynm odbiorniku cyfrowym wyświetli mi się odpowiedni poziom cieczy.
Do tej pory udało mi się przechwycić dane przylatujące z sensora, który współpracuje z danym odbiornikem i po zapisaniu na dysku przesłać je spowrotem do szyny CAN z pozytywnym rezultatem.
Czy jest możliwe zmodyfikować plik CONTROL, abym mógł tworzyć własne sygnały ?
Pliki Control (*.ctl)
Pliki Control (*.ctl)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009 17:17 przez Dragonfly, łącznie zmieniany 1 raz.
Umpa umpa studenciach...
Pliki Control (*.ctl)
Tak, prawym klawiszem myszy na krawędzi kilkając wywołaj menu kontekstowe. Opcja: Advanced >> Customize otworzy edytor kontrolek.
Przetestuj co możesz zrobić z kontrolką, potem zapisz ją w odpowiednim trybie jako Typedef albo Strict Typedef : określa to lista rozwijana tuż pod głównym menu - domyslnie jest w trybie Control. I oczywiście z odpowiednia nazwą.
Oczywście pojawia się pytanie czy to wystarczy ?
pozwoli na pewno określić co znajduje się w kontrolce ale oczywiście jeszcze nie zmieni przesyłanego sygnału.
Przetestuj co możesz zrobić z kontrolką, potem zapisz ją w odpowiednim trybie jako Typedef albo Strict Typedef : określa to lista rozwijana tuż pod głównym menu - domyslnie jest w trybie Control. I oczywiście z odpowiednia nazwą.
Oczywście pojawia się pytanie czy to wystarczy ?
pozwoli na pewno określić co znajduje się w kontrolce ale oczywiście jeszcze nie zmieni przesyłanego sygnału.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009 19:48 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Pliki Control (*.ctl)
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem co chcesz zrobić, ale jeśli chcesz programowo skonstruować własną ramkę lub zmodyfikować odebraną, użyj po prostu sposobu z obrazka nr 1.Czy jest możliwe zmodyfikować plik CONTROL, abym mógł tworzyć własne sygnały?
Potrzebną stałą uzyskasz klikając na palecie funkcji Select a VI... i wybierając plik z kontrolką.
Jeśli chcesz to robić bezpośrednio z panelu, wrzuć na niego kontrolkę z pliku, a następnie użyj sposobu z obrazka nr 2.
Jeśli plik CAN Frame Timed.ctl jest częścią biblioteki do CANa, to nic przy nim nie majstruj, bo zrobisz sobie kuku!
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009 22:52 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Pliki Control (*.ctl)
Plik CAN Frame Timed.ctl jest częścią biblioteki do szyny CAN i chyba bardzo dobrze, że zawczasu zobaczyłem Twój post i nie grzebałem w nim więcej.jogurt_owocowy pisze:Jeśli plik CAN Frame Timed.ctl jest częścią biblioteki do CANa, to nic przy nim nie majstruj, bo zrobisz sobie kuku!
Umpa umpa studenciach...