Pliki Control (*.ctl)

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
Awatar użytkownika
Dragonfly
Kontakt:

Pliki Control (*.ctl)

Post autor: Dragonfly »

Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy jest możliwe zmodyfikować plik control ?

Jak na rysunku poniżej, mam suwak, z którego dostaje bity w formacie hex, co widać w okienku obok. Ów suwak ma z góry ustalone przy jakim poziomie jakie bity ma zwracać. Potrzebne mi są one abym wstawił je do CAN Frame Timed.ctl (na pozycji 2 i 3 bity w linijce DATA, pierwszy bit jest zerowy, a reszta FF), żebym mógł je wysłać do szyny CAN, w rezultacie czego na zewnętrzynm odbiorniku cyfrowym wyświetli mi się odpowiedni poziom cieczy.

Do tej pory udało mi się przechwycić dane przylatujące z sensora, który współpracuje z danym odbiornikem i po zapisaniu na dysku przesłać je spowrotem do szyny CAN z pozytywnym rezultatem.

Czy jest możliwe zmodyfikować plik CONTROL, abym mógł tworzyć własne sygnały ?
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009 17:17 przez Dragonfly, łącznie zmieniany 1 raz.
Umpa umpa studenciach...
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Pliki Control (*.ctl)

Post autor: Mikrobi »

Tak, prawym klawiszem myszy na krawędzi kilkając wywołaj menu kontekstowe. Opcja: Advanced >> Customize otworzy edytor kontrolek.
Przetestuj co możesz zrobić z kontrolką, potem zapisz ją w odpowiednim trybie jako Typedef albo Strict Typedef : określa to lista rozwijana tuż pod głównym menu - domyslnie jest w trybie Control. I oczywiście z odpowiednia nazwą.
Oczywście pojawia się pytanie czy to wystarczy ?
pozwoli na pewno określić co znajduje się w kontrolce ale oczywiście jeszcze nie zmieni przesyłanego sygnału.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009 19:48 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Pliki Control (*.ctl)

Post autor: jogurt_owocowy »

Czy jest możliwe zmodyfikować plik CONTROL, abym mógł tworzyć własne sygnały?
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem co chcesz zrobić, ale jeśli chcesz programowo skonstruować własną ramkę lub zmodyfikować odebraną, użyj po prostu sposobu z obrazka nr 1.
Potrzebną stałą uzyskasz klikając na palecie funkcji Select a VI... i wybierając plik z kontrolką.
Jeśli chcesz to robić bezpośrednio z panelu, wrzuć na niego kontrolkę z pliku, a następnie użyj sposobu z obrazka nr 2.
Jeśli plik CAN Frame Timed.ctl jest częścią biblioteki do CANa, to nic przy nim nie majstruj, bo zrobisz sobie kuku!
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009 22:52 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dragonfly
Kontakt:

Re: Pliki Control (*.ctl)

Post autor: Dragonfly »

jogurt_owocowy pisze:Jeśli plik CAN Frame Timed.ctl jest częścią biblioteki do CANa, to nic przy nim nie majstruj, bo zrobisz sobie kuku!
Plik CAN Frame Timed.ctl jest częścią biblioteki do szyny CAN i chyba bardzo dobrze, że zawczasu zobaczyłem Twój post i nie grzebałem w nim więcej.
Umpa umpa studenciach...
ODPOWIEDZ