Witam serdecznie!
Buduje urzadzenie ,bedace plytka przetwornikow A/C i C/A (polaczone z uK8051 przez SPI),komunikujace sie z LabView8.2(ukl.FT245RL jako wirtualny com). Czesc sprzetowa jest gotowa,natomiast pojawily sie problemy od strony oprogramowania.
1.Podczas przesylania sinusa do Labview,co jakis czas pojawia sie zaklocenie,wczesniej bylo ich o wiele wiecej,ale udalo sie zminimalizowac do jednego poprzez ustawienia parametrow samego ukl. FT245RL(zwiekszylem "latency time").Wyglada to tj. co pewnien czas znikala pewna czesc probek.
2.Jednym z zalozen projektowych,jest mozliwosc sterowania np. zmiana zakresow przetwornikow z LabView.Wysylanie jednego bajtu do uK ,przed rozpoceciem odbierania i wizualizowania przebiegu w labview, powoduje ze transmisja nie startuje
3.Uklad ma miec tez mozliwosc zapetlenia toru A/C zC/A tzn. odbierany przebieg z A/C ma byc wizualizowany w labview i przesylany spowrotem do urzadzenia na przetwornik C/A.
Mam pytanie w jaki sposob ulozyc bloczki visa,zeby byla mozliwosc najpierw wyslania slowa sterujacego do uK,a pozniej ciagly odczyt i wysylanie danych spowrotem. Jak wyeliminowac pojawiajace sie zaklocenie.
Przygode z LV rozpoczalem od podstaw i to calkiem niedawno,bede wdzieczny za kazda odpowiedz,pilnie potrzebuje pomocy.
Zalaczam kod programu.
Dwukierunkowa komunikacja 8051FT245RLLabView 8.2
Sugeruję troche bardziej złożona komunikację: ramki czyli paczki danych, sumy kontrolne w ramkach.
Pozwoli to na kontrolowanie przesyłanych danych.
Komunikujesz sie przez USB i od tej strony (host USB - system operacyjny) moga pochodzić problemy z przerywaną komunikacją.
Pozwoli to na kontrolowanie przesyłanych danych.
Komunikujesz sie przez USB i od tej strony (host USB - system operacyjny) moga pochodzić problemy z przerywaną komunikacją.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2008 17:36 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziekuje za zainteresowanie moim problemem.
W swoim programie realizuje operację zajmowania zasobu na wyłączność(visa lock i visa unlock),podczas odbioru danych.
Gdzie moge znalesc jakies informacje na temat bardziej zlozonej komunikacji,jakies przyklady,lub opisy.Nie jestem zbytnio zaawansowany w tym oprogramowaniu,ciezko mi sobie wyobrazic jak podejsc do tego problemu.
W swoim programie realizuje operację zajmowania zasobu na wyłączność(visa lock i visa unlock),podczas odbioru danych.
Gdzie moge znalesc jakies informacje na temat bardziej zlozonej komunikacji,jakies przyklady,lub opisy.Nie jestem zbytnio zaawansowany w tym oprogramowaniu,ciezko mi sobie wyobrazic jak podejsc do tego problemu.
Udalo mi sie rozwiazac problem nr.1 z w.w. tematu. Pojawiajacy sie cylklicznie blad podczas przesylania sinusa wynikal z przepelnionego bufara w visa. Od kiedy zwiekszylem rozmiar tego bufora,oraz zapewnilem szybszy odczyt danych problem sie nie pojawia.