PROBLEM Z PRZESYŁEM DANYCH PRZEZ DATASOCKET
-
mark_werner
PROBLEM Z PRZESYŁEM DANYCH PRZEZ DATASOCKET
WITAM
Mam mały problem z równoległym przesyłem danych w programiku (grze w statki) oraz nie wiedzieć czemu nie mogę utworzyć podwójnego case'a.
1. Problem dotyczy równoległego przesyłu tablicy 2-D z jednego do 2 programu i na odwrót.
2. Drugi problem polega na generowaniu tablicy 10/10 z samymi zerami oraz z jedną 1 (strzałem). Próbowałem to zrobić 2 case'ami ale coś mi nie wychodzi.
Proszę o pomoc w w/w sprawie.
Do drugiego problemu dołączam zrzut ekranu
Mam mały problem z równoległym przesyłem danych w programiku (grze w statki) oraz nie wiedzieć czemu nie mogę utworzyć podwójnego case'a.
1. Problem dotyczy równoległego przesyłu tablicy 2-D z jednego do 2 programu i na odwrót.
2. Drugi problem polega na generowaniu tablicy 10/10 z samymi zerami oraz z jedną 1 (strzałem). Próbowałem to zrobić 2 case'ami ale coś mi nie wychodzi.
Proszę o pomoc w w/w sprawie.
Do drugiego problemu dołączam zrzut ekranu
Re: PROBLEM Z PRZESYŁEM DANYCH PRZEZ DATASOCKET
CASE może owszem być wywoływany przez string podany na wejście selektora, ale należy tego unikać. Jak otwartego ognia na stacji benzynowej ;).
Właściwą metodą wywoływania będzie tutaj enum: tak dla wierszy jak i dla kolumn.
Zatem:
1. stwórz dwie kontrolki enum - dla wierszy i dla kolumn
1.a zapisz je jako elementy Type Def.
2. Podłącz enumy do selektorów struktury CASE (element po lewej stronie z pytajnikiem)
3. Kliknij prawym klawiszem na listwie CASE i wybierz opcję "Add CAse For Every Value"
All done.
Właściwą metodą wywoływania będzie tutaj enum: tak dla wierszy jak i dla kolumn.
Zatem:
1. stwórz dwie kontrolki enum - dla wierszy i dla kolumn
1.a zapisz je jako elementy Type Def.
2. Podłącz enumy do selektorów struktury CASE (element po lewej stronie z pytajnikiem)
3. Kliknij prawym klawiszem na listwie CASE i wybierz opcję "Add CAse For Every Value"
All done.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Czy ja dobrze myślę? Ręcznie układałeś 100 przypadków dla każdej kombinacji wiersza i kolumny? 8O
Łatwiej chyba będzie przekonwertować literkę kolumny i numer wiersza na dwa indeksy do tablicy 2D i za pomocą Replace Array Subset wstawić jedynkę tam gdzie trzeba do "zerowej" tablicy?
Łatwiej chyba będzie przekonwertować literkę kolumny i numer wiersza na dwa indeksy do tablicy 2D i za pomocą Replace Array Subset wstawić jedynkę tam gdzie trzeba do "zerowej" tablicy?
-
vugie
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Co nie przeszkodziło NI korzystać z takiego rozwiązania w dołączonych do LV przykładach...Mikrobi pisze:CASE może owszem być wywoływany przez string podany na wejście selektora, ale należy tego unikać. Jak otwartego ognia na stacji benzynowej ;)
Takie przykłady powinny być oflagowane jako "Bad and worse technics".
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
no bez jajec, czasem trzeba przecież
Ha, to jest właśnie B&Wt.....dobra, leżę na ziemi i kwicze.
A poważnie: należy unikać a nie wykluczyć.
Wprowadzenie enum w kursie dla początkujących nie jest dobrym pomysłem: bo jak enum to i typedef, jak typedef to i węzły wlasności , jak węzły to i wątek interfejsu, jak wątek interfejsu to i ogólnie wątki....to ile tu Panowie siedzą...? drugi miesiąc...? a miało byc ile?pięć dni...? ;)
A poważnie: należy unikać a nie wykluczyć.
Wprowadzenie enum w kursie dla początkujących nie jest dobrym pomysłem: bo jak enum to i typedef, jak typedef to i węzły wlasności , jak węzły to i wątek interfejsu, jak wątek interfejsu to i ogólnie wątki....to ile tu Panowie siedzą...? drugi miesiąc...? a miało byc ile?pięć dni...? ;)
-
mark_werner
Witam !!!
Dziękuje za szybką odpowiedz na 2 temat.
Jednak problem z równoległym przesyłem danych przez Datasocket jest dla mnie nie do przejścia. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Aha jeszcze mały drobiazg!!!
Jak zapamiętać i wykorzystać potem jako coś stałego wartość chwilową
coś takiego jak stworzenie nowej zmiennej
dzięki za pomoc
Dziękuje za szybką odpowiedz na 2 temat.
Jednak problem z równoległym przesyłem danych przez Datasocket jest dla mnie nie do przejścia. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Aha jeszcze mały drobiazg!!!
Jak zapamiętać i wykorzystać potem jako coś stałego wartość chwilową
coś takiego jak stworzenie nowej zmiennej
dzięki za pomoc
Wstydząc się podwójnie (->jogurt owocowy, -> wino)
mark_werner odnośnie przesylania przez DS: co myślisz o przesyłaniu dwoma kanałami plus flaga 'status aplikacji' ?
kto teraz oddaje strzał, jakie trafienie itp..
Co do dodatkowego pytania: poszukaj na forum postów o
Action Engine/ LV2glb
mark_werner odnośnie przesylania przez DS: co myślisz o przesyłaniu dwoma kanałami plus flaga 'status aplikacji' ?
kto teraz oddaje strzał, jakie trafienie itp..
Co do dodatkowego pytania: poszukaj na forum postów o
Action Engine/ LV2glb
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
A za co się tak wstydzisz, Mikrobi?
Pozdrawiam (:
W ogóle ostatnio LV2glb jest trochę za często wyjmowany jakby to było lekarstwo na wszystkie bolączki. Są przypadki kiedy użycie go się opłaca, ale sądząc po zacytowanym fragmencie... równie dobrze wystarczy zwykły drut.Jak zapamiętać i wykorzystać potem jako coś stałego wartość chwilową
Pozdrawiam (:
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
hehehe
nono jogurt ma racje, możesz też sobie kontrolke zrobić i tam przechować daną..
a co do tego globala to rzeczywiście sie czasem przydaje, ale kolejka miażdży system...
nono jogurt ma racje, możesz też sobie kontrolke zrobić i tam przechować daną..
a co do tego globala to rzeczywiście sie czasem przydaje, ale kolejka miażdży system...