Local Variable vs. Property Node-Value

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Local Variable vs. Property Node-Value

Post autor: jogurt_owocowy »

Hejka.
Takie proste pytanko mam...
Czym się różni poza wyglądem "kod" nr 1 przedstawiony na obrazku od "kodu" nr 2?
Zawsze mnie to jakoś gryzło, ale trzeba się w końcu rozprawić z przeszłością ;)

Dzięki z góry
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Local Variable vs. Property Node-Value

Post autor: bogdani »

Przede wszystkim priorytetem wykonywania tego kodu. Jeśli mnie pamięć nie myli to Property Node jest wykonywane z priorytetem takim samym jak interfejs użytkownika, natomiast Local Variable ma wyższy priorytek, ale to trzeba jeszcze poszukać i się upewnić.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Gość

Post autor: Gość »

Witam. Wiec tak - Property node jest wolniejsze od local variable. Bylo na LabView Intermediate 2 8) W petli ktora duzo zapisuje (lub odczytuje) najlepiej jest uzywac samej kontrolki, a jak nie trzeba ustawiac parametrow to local. Gdzies mialem jakies porownania ale roznice byly niewielkie, choc przy szybkim powtarzaniu petli moze to miec znaczenie.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Zmienne lokalne i terminale diagramu operują na tym samym elemencie - kontrolce.
Property node (węzły własności) operują na kopi w pamięci i następnie przerysowują kontrolkę. Dlatego nie są zalecane dla szybkozmiennych elementów interfejsu. Jednak pozwalają na zmianę wielu własności kontrolki. Ponadto również mogą generować zdarzenie związane ze zmianą wartości Value(signaling) lub zmieniać wartość bez generowania zdarzenia Value. Zmienne lokalna nie generuje zdarzenia, więc w strukturze event - zdarzenie Value change nie jest obslugiwane.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Post autor: decyl »

chciałbym jeszcze dodać ( i zapytać czy macie tak samo) , że local variables czasami (szczególnie przy zastosowaniach wewnątrz pętli czy case) nie reagują od razu, ale np w drugim cyklu - (czasami ciężko z nimi dojść do ładu i składu) - generalnie jeśli da się przeciągnąc nitkę to ją ciągnę, żeby nie mieć wątpliwości i problemów z dochodzeniem co jest nietak.

szacun
Awatar użytkownika
Ender
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Ender »

Pytanie zywcem wyjete z CLAD sample exam :)
Tez sie nad tym zastanawialem, dobrze znać odpowiedz. Czytając przyszlo mi do glowy jeszcze jedno pytanie: Czy ma ktoś może ksiazki do LabView Intermediate w formie elektronicznej? Na pytania jak powyzsze trudno czasami odpowiedziec na podstawie eksperymentow/doswiadczenia i przydaje sie jakas pomoc w postaci fachowej literatury, a Labview Basic jest ... basic :) Z góry dzieki.
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
ODPOWIEDZ