Szyfrowanie i deszyfrowanie tekstu.

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
krzyzowiec1410

Szyfrowanie i deszyfrowanie tekstu.

Post autor: krzyzowiec1410 »

Mam do zrobienia program ktory powinien pobierac plik tekstowy i szyfrowac jego zawartosc jednym z wybranych szyfrow (minimum 4) i zapisywac zaszyfrowany juz plik z jakims charakterystycznym ozszezeniem. Ponadto program musi "umiec" rozszyfrowac przerobiony przez siebie plik odczytany z dysku. Zawartosc plkow (zarowno zaszyfowanego jak i odszyfrowanego) powinna byc przedstawiona na ekranie. Poza tym program oprocz szyfrowania pobranych plikow powinien rowniez szyfrowac tekst bezposrednio wprowadzany z klawiatury.
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Re: Szyfrowanie i deszyfrowanie tekstu.

Post autor: mgawlik »

no dobra, a gdzie jakies pytanie ? chcesz zeby ktos ci to napisal ? bo nie wiem o co chodzi w tym poscie.
krzyzowiec1410

Ogólnie o jakieś pomysł rozwiązania poszczególnych etapów. Lub odsyłacze do zródeł internetowych w których bedą zawarte informacje na temt podobny do mojego! Mam pewna koncepcje jak to zrobic ale nie wiem czy wyrobie się czasowo!
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

jesli chodzi o sposoby szyfrowania to poszukaj pod nazwa "teoria informacji i kodowania", w tym skrypcie z politechniki slaskiej jest sporo ciekawych odnosnikow do literatury, w wiekszosci oczywiscie angielskiej.

jesli chodzi o napisanie tego w LV to nie widze problemu. pytanie jest malo konkretne wiec moja odpowiedz tez.
krzyzowiec1410

Na razie nie mogę podać konkretów, ponieważ nie wiem co sprawi mi problem! Jak na razie zastanawiałem się jak program będzie rozpoznawał jakim szyfrem został zaszyfroany plik! Myśałem aby każdy szyfr zapisywał plik z odpowiednim dla nieg rozszeżeniem, lub dodawał jakąs informację na początku zaszyfrowanego pliku! druga koncepcja to taka aby już sam program wyświetlał jednocześnie tekst normalny i zaszyfrowany. Dla szyfrowania (lub odwrotnie) z pliku wstawiłbym opóźnienie które pozwalałoby śledzić zmiany, a dla tekstu wpisywanego z klawiatury myślałem o zmianie w czasie rzeczywistym, ale nie wiem czy to ostatnie będę potrafił zrobić!
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

z tego co juz zdazyłe sie zorientowac to problem szyfrowania jest bardzo popularny. wiec podejrzewam że nie jestes pierwsza osoba ktora miala lub bedzie miala z tym problemy.

po pierwsze:
jesli chodzi o szyfr to masz dwie opcje:
a) mozesz skorzystac z ksiazki, internetu lub czegokolwiek(ja korzystał bym z tej opcji jesli ktos podal ci konkretne, szyfry ktorych masz uzyc)
b)latwiejsza droga i bardziej zajawkowa a do tego nie powinna sparwic ci problemu, opcja pt."zrob se sam" czyli wymysl jakies szyfry i po sprawie!!

ale z tego co zrozumialem to podazysz droga A

po drugie:
strasznie krecisz bo:
ja nie wiem czy ty chcesz z pliku literki pobierac czy z klawiatury??
zdecyduj sie! i szybko okresl co masz zrobic to znacznie skroci czas twojej pracy

po trzecie(szybka rada):
jeśli chcesz pobierac literki z klawiatury to podstawa jest struktura EVENT
pogrzeb w niej dobrze i na pewno znajdziesz rozwiazanie sam

wlasciwie to wiele ci nie pomogłem, ale problem jest bardzo prosty do rozwiazania!! 8)

strzaleczka
Gość

Post autor: Gość »

Nie kręcę ponieważ dane mają być pobierana zarówno z pliku jak i klawiatury! W jednym programie ma być możliwość wyboru co chcemy szyfrować, czy ma to być już istniejący plik czy dane wprowadzane z klawiatury.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Hej(:
Sprawa nie wygląda na trudną, tylko o co w zasadzie pytasz? Jeśli chodzi Ci o wskazówki jak się do tego zabrać to ja bym Ci radził na samym początku stworzyć osobne subvi'aje szyfrująco-deszyfrujące dla każdego z wybranych szyfrów. A więc zrobić sobie kosteczkę do której wchodzi string wejściowy, a wychodzi string zaszyfrowany. Załóżmy, że dodatkowo będzie ona posiadała dodatkowo wejście typu boolean informujące czy należy dokonać zaszyfrowania czy odszyfrowania stringa wejściowego(Ta sama kostka będzie używana do szyfracji i deszyfracji). Zrób takie kosteczki dla każdego z szyfrów(ewentualnie jedną z dodatkowym wejściem umożliwiającym wybór szyfru). Jak to Ci zadziała to pomyslimy nad resztą.
Powodzenia:)
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

z ta tylko uwaga ze wiekszosc algorytmow szyfrowania ktore maja jakikolwiek wydzwiek praktyczny pracuje na tablicach, czyli szyfrowanie "litera po literze" nie bedzie mozliwe.
Awatar użytkownika
Blamek

Post autor: Blamek »

Wiadomo szyfrowanie pojedynczego znaku nie ma sensu, ale juz szyfrowanie strumienia danych jak najbardziej. Nic tez nie stoi na przeszkodzie zeby gromadzic wprowadzane dane w jakiejs tablicy.
A dla dzielnych szyfratorow mam linka - moze sie przyda: http://www.cacr.math.uwaterloo.ca/hac/ :)
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
krzyzowiec1410

Gdyby ktoś miał, podobny program lub chociaż jakieś segmenty, byłbym bardzo wdzięczy za podesłanie mi ich na e-mail.
krzyzowiec1410

Juz po wszystkim program napisany i obroniony na 5. Gdyby ktoś chiał jakichś informacji na ten temat z przyjemnościa ich udzielę!!
ODPOWIEDZ