LabVIEW znam dosyć kiepsko, jednak moja uczelnia była tak miła, że kupiła je dla mnie i każe w nim robić pracę dyplomową... Mianowicie, muszę skonfigurować dwa mierniki, by móc badać moc światła, zagłębiać się nie będę, gdyż nie ma to na ta chwilę znaczenia.
Przechodząc do rzeczy, w załączniku wstawiłem plik vi , na którym obecnie pracuje. Ważna jest dla mnie szybkość pomiaru, miernik ma czułość 1 mikrosekundy jak podaje producent, jednak ja nie mogę zejść poniżej jednej sekundy... Spędziłem już nad tym trochę czasu, próbowałem używać gotowych rozwiązań z przykładów w labView oraz rozwiązań znalezionych tu na forum, czy w internecie, ale nie mogę sobie poradzić.
Plik vi był dołączony do miernika, jedyne co dodałem to Wavefom chart'a by widzieć wykres zmian mocy.
W manualu od producenta strona 35 jest ładnie opisany vi, również napisane jest, że dla średniej prędkości Averaging Rate równej 3000 pomiar zbierany jest co sekundę. Nie widzę za bardzo zmian w szybkości zbierania pomiarów przy zwiększaniu/zmniejszaniu parametru, dodatkowo czasami program staje, gdyż zmieniam również parametr timeout, a ten musi być większy niż sam pomiar trwa, a podaje się go w ms.
Na waveformie mam oś czasu zwana Relative time, jednak daleko jej do czasu rzeczywistego. Siedząc ze stoperem w ręku stwierdziłem, że czas w programie płynie dwa razy wolniej, wobec tego, czy można mu ufać? Czy to tylko opóźnienia związane z labView i pomiary są wykonywane w sposób właściwy. Mam pewne podejrzenia, że jest to zrobione źle, a czas przekłada się na liczbę próbek, a jedna próbka oznacza sekundę...
Próbowałem zrobić coś w stylu wykresu amplituda-czas, gdzie amplitudę brałem z miernika, a czas z bloczku w labView, ale poległem, gdyż za słabo orientuje się w programie, dlatego proszę o pomoc.
Gdyby ktoś mógł mi napisać jakich bloczków użyć i jak je połączyć, bym mógł osiągnąć rozdzielczość pomiaru równa co najmniej 1ms. Próbowałem bawić się XY Graphem, ale to chyba nie to.. Dodatkowo, czy ten Waveform jest ok i zbiera dane w sposób właściwy, bo nie rozumiem skąd się biorą opóźnienia?
Najchętniej napisałbym ten program sam od początku, lecz nie mam na to czasu, za słabo znam SCIPI, a o labView nie wspomnę, dlatego nie wiem co się dzieje...
Dodatkowo jak póki co wygląda zrobiony pomiar:

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąkolwiek chęć pomocy.