einstein pisze:
próbowałem wrzucić
do ID Query ale chyba coś źle interpretuje znak \n czyli Line Feed, czyli nowa linia
W stałej string, w której wpisujesz komendę musisz włączyć
Codes Display żeby dobrze interpretować \n. Klikając prawym na stałej string zobaczysz do wyboru (Normal Display, Codes Display, Hex Display, Password Display). Dopiero jak wybierzesz
Codes Display wklej komendę. Jak przełączysz z powrotem na Normal Display to wszystkie \n zostaną zamienione na Enter. Dlatego działało Ci jak wprowadziłeś ręcznie znaki Enter.
einstein pisze:Próbowałem też zamiast \n dać enter w ID Query i sukces ale połowiczny bo mam nowy błąd:
The ID Query failed. This may mean that you selected the wrong instrument or your instrument did not respond. You may also be using a model that is not officially supported by this driver. If you are sure that you have selected the correct instrument and it is responding, try disabling the ID Query.
Ten błąd jest opisany w kodzie... Znaczy tyle, że nie ma nazwy Twojego oscyloskopu na liście. Masz dwa wyjścia:
1. Po prostu dodaj sobie do tablicy (albo zmodyfikuj jeden z obecnych wpisów), która jest w Initialize.vi nazwę swojego sprzętu (czyli RIGOL TECHNOLOGIES,DS1102D) i powinno pójść dalej,
2. Nie korzystaj z ID Query
Co do komend :KEY:LOCK ENABLE to nie wiem czemu to jest wysyłane, skoro ta komenda służy do włączania/wyłączania przycisków na panelu głównym oscyloskopu... W każdym razie wydaje mi się, że sekretem poprawnej komunikacji może być znak nowej linii na końcu... no nie wiem, popróbuj, daj znać co z tego wyjdzie.