Jaka karta?

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Gmerold
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Jaka karta?

Post autor: Gmerold »

Jako, że to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich serdecznie.

Na wstępie zaznaczam, że jestem totalnie zielony jeśli chodzi o LabVIEW i dzisiaj się okazało, że to niezbyt dobrze :) Otóż promotor oświecił mnie, iż do realizacji mojego tematu pracy, będę musiał wykorzystać w/w środowisko. Więc od początku... W pracy chodzi o pomiary systemów chłodzenia stosowanych w montażu elektronicznym. Potrzebuję sterować stanowiskiem pomiarowym tak, aby kontrolować i stabilizować moc doprowadzaną do chłodzonego układu, a także sterować mocą doprowadzaną do systemu chłodzącego. Ostatecznie chcę uzyskać wykresy pokazujące ile mocy należy dostarczyć do układu chłodzącego aby temperatura elementu chłodzonego spadła o 1K. Moje pytanie brzmi: Jaką kartę powinienem kupić abym mógł sterować mocą urządzeń i mierzyć temperaturę?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc/życzliwość/cierpliwość/wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam,
Gmerold
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Jaka karta?

Post autor: Nowszy »

Witaj

Aby wybrać kartę musisz znać jej parametry - jaki zakres napięć/prądów chcesz generować, jakie mają być częstotliwości odświeżania, ewentualne dodatkowe parametry (izolowana? zakres temperatur paracy)? Wtedy na pewno będziemy mogli ci pomóc.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Gmerold
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Jaka karta?

Post autor: Gmerold »

Faktycznie, o tym nie pomyślałem. Oprócz chłodzenia powietrznego chciałem przetestować również chłodzenie wodne. Problem polega na tym, że o ile wentylatory komputerowe z reguły pracują na 12V i prądzie < 0,5A, o tyle zasilanie pompki do chłodzenia wodnego wymaga 230V w dodatku zmiennego. Być może istnieją takie kombajny, które rozwiążą ten problem, ale jak już pisałem, nie mam pojęcia o pracy w LabVIEW. Zakres temperatur do max 150 stopni C, bo więcej krzem i tak nie wytrzyma...

I teraz dwa być może głupie pytania:
1. Częstotliwość odświeżania czego?
2. Co znaczy karta izolowana?

Pozdrawiam,
Gmerold
Ostatnio zmieniony 04 paź 2010 18:00 przez Gmerold, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Re: Jaka karta?

Post autor: skoziate »

W skrócie to będzie tak:

1. Sygnał wejściowy: czym mierzysz temperaturę (termopara, termistor, RTD)? Każdy z tych czujników to inne sygnały, a co za tym idzie - inne kondycjonowanie sygnałów.
2. Sygnał wyjściowy: czym sterujemy (wentylatory, układy chłodzące cieczą, itp.)? To będzie decydowało o tym, jakie układy wyjściowe znajdą zastosowanie.
3. Jak często chcesz odczytywać wejście, przetwarzać i zmieniać sygnały sterujące. Wentylator może kręcić się z róznymi prędkościami (np. PWM), a wspomnianą pompę można załączać bądź wyłączać (przekaźnik).
4. Ni i na koniec pewnie będziesz chciał zastosować PID.

Punkty 1 i 2 nie mają nic wspólnego z LabVIEW. Punkty 3 i 4 to implementacja, więc tutaj zacznie się dyskusja na temat programu, czyli LabVIEW, oraz wyboru platformy, na której program ma działać. Temperatura to sygnały raczej wolnozmienne, na PC z Windows raczej wyrobi (dziesiątki milisekund). Ale jak trzeba szybciej, to raczej system czasu rzeczywistego (setki mikrosekund).

Jeśli jeszcze nie wybrałeś urządzenia, to dla Windows istnieje urządzenie CompactDAQ z szeregiem przeróżnych modułów z układami kondycjonowania (http://www.ni.com/dataacquisition/compactdaq/) albo wspomniany kontroler z systemem czasu rzeczywistego CompactRIO (http://www.ni.com/compactrio/), który korzysta z tych samych modułów co CompactDAQ.
Pozdrawiam,
Sebastian
ODPOWIEDZ