Od pewnego czasu przeglądam tutejsze forum i próbuje poszerzyć swoją wiedzę na temat LabView.
Jednakże nadal nie mogę rozwiązać pewnego problemu który jest ważny dla mojego projektu. W moim projekcie natomiast używać programu ANSYS jak i LabView i co więcej muszą one sie wymieniać pomiędzy sobą danymi. A mianowicie:
LabView podaje wartość pewnej siły do ANSYS -> ANSYS rozwiązuje problem i podaje wynik do LabView -> LabView analizuje wynik i wylicza nową siłę do podania do ANSYS etc. etc.
Jako że nie ma (albo nie znalazłem!) takiego fajnego urządzenia jak Matlab Script dla ANSYSa musiałem pomyśleć o czymś innym.
Jako rozwiązania które wymyśliłem użyłem znanej i lubianej funkcji System Exec.vi która to po prostu odpala komendy z konsoli systemowej. A jako że ANSYSa da się odpalić z konsoli w wersji Batch która przerabia dany plik z komendami wszystko było cacy. Problem powstaje ponieważ za każdym razem kiedy LabView odpala ANSYSa ten musi od początku zbudować cały model i dopiero wtedy go rozwiązać co zajmuje sporo czasu w szczególności dla większych modeli.
Jednakże można także odpalić ANSYSa w wersji tekstowej która praktycznie odpala konsole ANSYS'a. I tutaj kusi mnie pytanie czy ktoś może wie jak zmodyfikować System Exec.vi, znaleźć inne vi lub jakiś inny sposób tak aby kontrolować input konsoli ANSYS'a?
Wszystko co muszę potrafić robić to kontrolować wpisywany tekst w konsole ANSYS'a przy pomocy LabView.
P.S. Wybaczcie zagmatwany opis